Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Serniki

Sernik na serkach homogenizowanych

Październik 22, 2020 , 13023 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Sernik na serkach homogenizowanych na kruchym spodzie kakaowym. Bardzo prosty przepis na pyszny i lekki sernik.

Spód jest kruchy i mocno kakaowy, który fajnie kontrastuje ze smakiem serków. Masa serowa jest delikatna, lekka na waniliowych serkach homogenizowanych.

Deser jest bardzo prosty w przygotowaniu i wymaga tylko kilku prostych składników.

Sernik na serkach homogenizowanych to fajny pomysł na szybkie ciasto, które będzie idealne w sezonie jesiennym.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

Sernik na serkach

SERNIK NA SERKACH HOMOGENIZOWANYCH

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 2 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła lub margaryny, zimnej
  • 4 żółtka, duże (zimne)
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ Z SERKÓW:

  • 100 g masła, temp pokojowa
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 4 x 150 g serek homogenizowany waniliowy, temp. pokojowa
  • 1 budyń waniliowy, proszek
  • 6 białek, temp. pokojowa
  • 2 żółtka, temp. pokojowa
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, kakao, proszkiem. Dodajemy kawałki zimnego masła i sól, szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (jedna nieco większa) i owijamy folią. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie większą część ścieramy na tarce o dużych oczach i równomiernie rozprowadzamy na dnie formy lekko dociskając. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min.
W międzyczasie wykonujemy masę serową. Masło miksujemy razem z cukrami na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce serek homogenizowany. Dodajemy przesiany proszek budyniowy. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy delikatnie do masy serowej i mieszamy do połączenia. Wykładamy na podpieczony spód oraz na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min.

Sernik na serkach

Inspiracja: panipanidomu.pl

Komentarze

  • Odpowiedz Monika Październik 22, 2020 at 11:45

    Czy mogę zamiast serków homogenizowanych dodać ser z wiaderka? Albo ominąć cukier?

    • Odpowiedz aneta Październik 23, 2020 at 20:47

      Tak :)

    Dodaj komentarz