Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Ciasta i ciastka z kremem

Orzechowiec na biszkopcie

Listopad 20, 2020 , 14560 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Orzechowiec na biszkopcie kakaowym z kremem maślanym i warstwą bezowo-orzechową.

Ciasto z dodatkiem dużej ilości orzechów włoskich. Pomiędzy domowy krem budyniowy z żółtkami, dzięki czemu jest jeszcze delikatniejszy w smaku. Całość na biszkopcie kakaowym lekko nasączonym herbatą i polany czekoladową polewą.

Ciasto nie jest przesłodzone, intensywne w smaku i do tego chrupiące orzechy. Idealny deser w zimowy czas.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Orzechowiec

ORZECHOWIEC NA BISZKOPCIE

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ:

  • 5 białek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 800 ml mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 1 łyżka kaszki manny
  • 300 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 1 szklanka mocnej herbaty
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Orzechy mieszamy z przesianymi mąkami oraz proszkiem. Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier. W kilku porcjach dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy, aby piana jak najmniej opadła. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 160 C przez około 45-50 min. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku. Gotowy ostudzony blat owijamy folią i w identycznej formie pieczemy biszkopt.
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Nasączamy połową herbaty z cukrem i sokiem z cytryny.
600 ml mleka zagotowujemy z cukrem, kaszką i wanilią. Do pozostałego mleka przesiewamy proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Wlewamy do gorącego mleka i cały czas mieszając gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia, owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy dodając po łyżce budyń.
Połowę kremu wykładamy na biszkopt i przykrywamy warstwą orzechową. Następnie ponownie krem, biszkopt i nasączenie. Przed podaniem wykonujemy polewę. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy do połączenia. Wylewamy na wierzch biszkoptu. Zostawiamy na 15 minut do stężenia.

Orzechowiec

Orzechowiec

Komentarze

Dodaj komentarz