Piernik z kremem orzechowym i powidłami śliwkowymi oraz polewą czekoladową to propozycja na tegoroczne święta. Wilgotny i lekki piernik, maślany krem orzechowy, powidła z dodatkiem czekolady to strzał w dziesiątkę.
Piernik jest mocno aromatyczny, wilgotny i świetnie nadaje się do przekładania. U mnie warstwa powideł wymieszana z gorzką czekoladą, dzięki czemu ciasto lepiej się kroi na kawałki.
Krem orzechowy jest niezwykle prosty i wystarczy tylko kilka składników. Słodziutki, maślany i mocno orzechowy. Całość polana czekoladową polewą dla kontraktu.
Piernik z kremem orzechowym i powidłami możesz wykonać kilka dni przed świętami i przechowywać w zimnych miejscu pod przykryciem. Im dłużej stoi tym smak jeszcze lepszy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki.
PIERNIK Z KREMEM ORZECHOWYM I POWIDŁAMI
SKŁADNIKI NA PIERNIK:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka kakao
- 2 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml miodu, płynnego
- 3/4 szklanki cukru np. brązowego
- 100 g masła
- 4 jajka, temp. pokojowa
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY:
- 300 g orzechów włoskich, zmielonych
- 250 ml mleka
- 1 1/4 szklanki cukru pudru
- 300 g masła, temp. pokojowa
- 2-3 łyżki np. rumu (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA NADZIENIE ŚLIWKOWE:
- 300 g powideł śliwkowych
- 50 gorzkiej czekolady
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao, cynamonem, przyprawą do piernika, sodą i proszkiem. Miód, cukier oraz masło przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesiane składniki i mieszamy łyżką tylko do połączenia.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy do masy piernikowej i delikatnie łączymy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na trzy placki.
Orzechy wsypujemy do rondelka, zalewamy mlekiem i podgrzewamy do zagotowania. Zestawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na tzw. puch, dodajemy cukier puder i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy po łyżce zmielone orzechy oraz rum.
Krem wykładamy na blat piernikowy i przykrywamy drugim. Powidła śliwkowe podgrzewamy w rondelku, następnie dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy. Wykładamy na piernik i przykrywamy kolejnym blatem.
Śmietankę podgrzewamy w mikrofali, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Smarujemy wierzch ciasta i oprószamy zmielonymi orzechami włoskimi (opcjonalnie).
Komentarze
Dzień dobry, czy zamiast rumu można dodać aromat rumowy lub coś innego bez alkoholu? Jeśli tak, to ile kropel aby nie zepsuć smaku.
Pozdrawiam.
moze lepiej pominać
tak, ale bym zagescila jeszcze zelatyna lub smietan-fixem
Od razu jest miękki i można przechowywać w lodówce kilka dni
Kilka dni i przechowujemy w lodówce
tak