Znajdź swój przepis

Ciasto euforia

10 grudnia, 2020

Ciasto euforia na kakaowym biszkopcie z warstwą makową i kremem czekoladowym. Wilgotne, treściwe ciasto składające się z pysznych warstw.

Warstwa makowa jest przepyszna, słodka z chrupiącymi orzechami włoskimi i aromatem migdałowym.

Całość pomiędzy leciutkim i puszystym biszkoptem kakaowym nasączonym mocną herbatą z odrobiną alkoholu.

Krem czekoladowy to połączenie śmietanki, nutelli i gorzkiej czekolady.

Ciasto euforia będzie doskonałym pomysłem na świąteczny stół lub inne uroczystości.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem.

ciasto euforia

CIASTO EUFORIA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MAKOWĄ:

  • 100 g masła, temp. pokojowa
  • 4 jajka, duże w temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g suchego maku
  • 3/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub esencji
  • 100 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady + 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:

  • 3/4 szklanki mocnej herbaty
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki alkoholu np. rumu (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części.
Identyczną formę wykorzystujemy do pieczenia warstwy makowej. Miękkie masło miksujemy na tzw. puch. Dodajemy po jednym żółtku oraz ekstrakt i miksujemy. Na koniec dodajemy suchy mak i orzechy. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Do masy dodajemy 2 łyżki masy makowej i lekko mieszamy. Następnie dodajemy całość i ponownie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka.
Czekoladę razem ze śmietanką przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na sztywny masę, następnie dodajemy czekoladę i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy nutellę i żelatynę, miksujemy po dodaniu każdego składnika.
Biszkopt układamy w formie i nasączamy. Wykładamy połowę kremu i przykrywamy blatem makowym. Smarujemy pozostałym krem i przykrywamy biszkoptem, który lekko nasączamy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc. Przed podaniem śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch ciasta i zostawiamy na 15 min. do stężenia.

ciasto euforia-3

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. A gdybym chciała zrobić ciasto w tortownicy, jaka średnice by Pani sugerowała? :)

    1. aneta Autor says:

      Oj to jakąś powyżej 28 cm :)

  2. Katarzyna says:

    Czy można użyć masy makowej

    1. aneta Autor says:

      W tym przepisie lepiej nie

  3. Katarzyna says:

    Witam, a czy sprawdziłaby sie masa makowa jako podkład dodany z reszta skladnikow ?

    1. aneta Autor says:

      Możesz użyć zmielonego maku suchego i dodać do reszty sama masa makowa musi być dobrej jakości

  4. Witam
    Przepis nie jest precyzyjny.
    Najpierw Pani pisze cyt. „Czekoladę razem ze śmietanką przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia.
    A w dalszej części przepisu cyt. ” Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy czekoladę i miksujemy do połączenia.

    Która wersja w podanym przepisie jest poprawna ?

    1. aneta Autor says:

      w skladnikach jest wyszczegolniona smietanka do czekolady :)

  5. Czy biszkopt można upiec dzień wcześniej?

    1. aneta Autor says:

      Tak

  6. Zofiaa Strokol says:

    Zwarzył mi się krem co zrobić?

    1. aneta Autor says:

      Tutaj lepiej zrobić nowy bo nie jest to krem maslany

  7. Z kremu zrobiła się woda po dodaniu Nutella i czekolady

    1. aneta Autor says:

      Zbyt szybkie miksowania mogło to spowodować

  8. A mi się masa czekoladowa zważyła :( jak ją można uratować?

  9. Witam, czy do nasączenia będzie pasowało amaretto?

    1. aneta Autor says:

      Tak

    2. A czy mak ma być mielony?

    3. aneta Autor says:

      Nie

  10. Co znaczy suchy mak?jeżeli mam gotowy mak już zmielony jest ok

    1. aneta Autor says:

      Do tego przepisu nie dodajemy zmielonego tylko ziarenka

    2. Ale taki suchy mielony też może być? Bo taki mam

    3. aneta Autor says:

      Tak

    4. Już wiem, przeczytałam poprzedni komentarz. Dziękuję????

  11. Ile czasu ciasto może czekać na święta już złżone ?

    1. aneta Autor says:

      kilka dni :)

    2. Czyli że jak chce zrobić dzień przed wigilią to w drugi dzień świąt też będzie ok?

    3. aneta Autor says:

      Tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x