Znajdź swój przepis

Piernik pomidorowy

17 grudnia, 2020

Pyszny, wilgotny i zdrowy piernik pomidorowy, w którym nie czuć zupełnie dodatku pomidorów. Do środka dodajemy suszone śliwki, orzechy i skórkę pomidorową.

Piernik pomidorowy jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Po upieczeniu w lodówce może postać nawet tydzień i nie traci na smaku. Wierzch można polać polewą z ciemnej czekolady.

Piernik jest z dodatkiem pomidorów z puszki oraz bananów, które najlepiej jeśli będą już mocno dojrzałe.

Piernik pomidorowy to zdrowsza wersja ciasta na świąteczny stół i do tego niesamowicie pyszny. Ciasto jest mięsiste, wilgotne dużą ilością bakalii.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki i pierniczki.

piernik pomidorowy

PIERNIK POMIDOROWY

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 szklanka pomidorów z puszki
  • 2 banany, dojrzałe
  • 2 łyżki miodu, płynnego
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 50 g śliwek, suszonych
  • 50 g skórki pomarańczowej, kandyzowanej

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, kakao, przyprawą do piernika i cynamonem. Pomidory razem z bananem, miodem, cukrem i olejem miksujemy w blenderze. Następnie przelewamy do miski, dodajemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia. Na koniec+ wsypujemy orzechy, śliwki i skórkę pomarańczową , mieszamy. Wykładamy do formy 30x 12 cm lub podobnej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 175 C przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka.

piernik pomidorowy

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Super ciasto, wyszlo na 6,i bardzooo smaczne,

  2. stacjakontrolicel.pl says:

    Super pomysł, własne pomidory i blender:)

  3. „Do środka dodajemy suszone śliwki, orzechy i skórkę pomidorową.” – chyba wkradł się błąd, nie chodzi o pomarańczową skórkę? :)

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  4. A tutaj chodzi o pomidory całe w puszcze czy, już krojone?

    1. aneta Autor says:

      Obojętnie bo i tak je blendujemy

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x