Wielowarstwowe ciasto snikers na bazie biszkoptu kakaowego z kajmakiem, warstwą miodowo-orzechową i kremem w dwóch smakach. Przepyszne ciasto idealne na uroczystości lub świąteczny stół.
Biszkopt kakaowy z lekko nutką piernikową, przełożony masą kajmakową. Następnie krem czekoladowy z nutellą i leciutki śmietankowy.
Warstwa orzechowa jest słodziutka z dużą ilością orzechów. Wierzch ciasta polany polewą z czarnej czekolady.
Ciasto snikers będzie idealne na święta, urodziny lub inne uroczystości. Każda warstwa idealnie do siebie pasuje i przenika. Najlepiej smakuje po 2-3 dniach w lodówce.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO SNIKERS:
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 6 jajek, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ORZECHOWĄ:
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/2 łyżki miodu
- 1 1/2 łyżki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki kremu czekoladowego, nutelli
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki wody
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 szklanki alkoholu np. rumu
DODATKOWO:
- 1 puszka kajmaku, tradycyjnego
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na trzy części.
Mąki na warstwę orzechową przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po jednym żółtku oraz miód. Na koniec w kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy orzechy i delikatnie łączymy. Wykładamy do identycznej formy jak na biszkopt wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C i pieczemy przez około 25-30 min. zarumienienia wierzchu. Studzimy i wyjmujemy z blaszki.
Na dnie blaszki układamy jedną warstwę biszkoptu i lekko nasączamy (składniki na nasączenie łączymy razem), smarujemy kajmakiem i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, ponownie nasączamy.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy na gęsty krem. Następnie powoli wlewamy żelatynę cały czas miksując. Dzielimy na dwie części z czego jedna nieco większa. Do mniejszej dodajemy krem czekoladowy, natomiast do większej przesiany cukier puder. Ciemną część wykładamy na biszkopt i układamy warstwę orzechową, krem śmietankowy i biszkopt, który lekko nasączamy. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem wykonujemy polewę (śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy do połączenia) i wylewamy na wierzch ciasta. Zostawiamy na 15 min. do stężenia.
Komentarze
U mnie w formie tortu noworocznego,, wyszło wyśmienicie,, super przepis..:)
super fajne ciasto, takie na „okazje”