Mini babeczki z tego przepisu są bardzo słodkie, wilgotne o dosyć ciężkiej konsystencji. Dodatek likieru advocat oraz rumu sprawia, iż wypiek podawany może być jedynie dorosłym. Super pasują na Wielkanocny deser do kawy. Inspiracja: onehundreddollarsamonth. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA BABECZKI:
ILOŚĆ: ok. 8 sztuk
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka rumu
- 1 duże jajko
- 1/3 szklanki likieru advocat
- szczypta soli
- kilka kropel ekstraktu z wanilii
- mała szczypta gałki muszkatołowej
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżka rumu
- 1-2 łyżki gorącej wody
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia, gałką muszkatołową oraz solą.
W oddzielnej misce miksujemy masło razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko oraz wanilię i ponownie miksujemy do połączenia. Pod koniec miksowania dodajemy likier oraz rum, mieszamy. Dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy do silikonowych foremek na babeczki napełniając do 3/4 objętości. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min. do zarumienienia brzegów. Ciasto sprawdzamy czy jest gotowe za pomocą patyczka, który wkładamy w środek ciasta, gotowe ciasto nie zostawia śladów na patyczku. Studzimy przez ok. 15 min i po tym czasie wydostajemy delikatnie z foremek.
Przesiany cukier puder łączymy z ciepłą wodą oraz rumem, powinna utworzyć się gęsta masa. Polewamy babeczki i odstawiamy do zastygnięcia lukru. Smacznego.