Angel food cake tzw. anielski pokarm to rodzaj ciasta bardzo popularnego w Stanach Zjednoczonych. Swoją nazwę zawdzięcza konsystencji, która jest bardzo puszysta, lekka i delikatna. Ciasto powstaje na bazie dużej ilości białek i stabilizatora cream of tartar. Niestety nie występuje on w Polskich sklepach dlatego zastąpiłam go sokiem z cytryny. Dla zrównoważenia lekkiego ciasta dodałam krem na bazie mascarpone i smietanki. Do dekoracji możecie użyć dowolnych owoców. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 16 cupcakes
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 6 białek, temp. pokojowa
- szczypta soli
- 2,5 łyżki gorącej wody
- 0,5 łyżeczki dowolnej esencji ( waniliowej, migdałowej, kokosowej )
- 1 łyżeczka soku z cytryny
SKŁADNIKI NA KREM:
- 200 g serka mascarpone
- 150 g śmietanki 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
DODATKOWO:
- kilka świeżych truskawek do dekoracji
Mąkę przesiewamy razem z połową cukru pudru ( 1/4 szklanki ) oraz solą. W oddzielnej miseczce miksujemy białka razem z sokiem z cytryny, esencją oraz gorącą wodą. Składniki miksujemy przez ok. 2-3 minuty, aż będą dokładnie połączone. Pod koniec ubijania dodajemy pozostałą część przesianego cukru pudru i miksujemy, aż masa będzie lśniąca. Do piany dodajemy małymi partiami suche składniki i delikatnie ze sobą łączymy, aby masa jak najmniej opadła. Foremki na muffinki napełniamy prawie po brzegi ciastem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do temp. 180 C na ok. 18-20 min, aż wierzch będzie lekko złoty. Po upieczeniu przez ok. 15 min zostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Serek mascarpone chwilę miksujemy, następnie dodajemy śmietankę i ubijamy, aż masa będzie mocno gęsta. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder i ponownie miksujemy do połączenia. Krem przekładamy do woreczka cukierniczego zakończonego szprycą w kształcie gwiazdki i wyciskamy na ostudzone babeczki. Podajemy udekorowane świeżymi truskawkami zaraz po przyrządzeniu. Smacznego.