Babeczki marmurkowe to mini wersje babki łaciatej. Maślane, wilgotne z pysznym ciastem w dwóch smakach. Przepis na nadchodzące święta wielkanocne.
Babeczki wykonasz błyskawicznie i nie sprawiają żadnych trudności. Do ich wypieku użyłam foremki silikonowej, dzięki czemu nie musiałam jej natłuszczać i oprószać bułką tartą. Po upieczeniu i przestudzeniu ładnie odchodzą od formy i trzymają kształt.
Babeczki marmurkowe będą doskonałym pomysłem do koszyczka na święconkę lub po prostu jako deser w wersji mini. Pięknie prezentują się, dzięki połączeniu dwóch kolorów ciasta.
Babeczki nie są bardzo puszyste i leciutkie. Ciasto jest maślane, wilgotne i jedne z tych cięższych. Natomiast nie jest ceglaste i w niczym nie przypomina brownie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babeczki.
BABECZKI MARMURKOWE
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: ok. 10-12 babeczek
- 115 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 jajka, duże
- 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 90 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki kakao
- szczypta soli
Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną lub w rondelku na małym ogniu. Zestawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie wsypujemy cukier i miksujemy na tzw. puch przez około 4-5 minut. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy tylko do połączenia. Następnie wlewamy kremówkę, sok z cytryny, sól oraz wanilię i mieszamy. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i w kilku porcjach dodajemy suche składniki tylko do połączenia. Nie miksujemy za długo, aby ciasto nie było ciężkie. Gotowe dzielimy na dwie części z czego jedna ma być większa. Do mniejszej części dodajemy czekoladę oraz przesiane kakao i miksujemy.
Do małych foremek na babeczki wkładamy po łyżeczce czubatej jasnego ciasta i ciemnego, powtarzamy czynność, aż do zapełnienia foremki do 2/3 objętości. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20-25 min do zarumienienia wierzchu. Studzimy w formie i po około 15 minutach delikatnie wyjmujemy.
* użyłam foremki silikonowej na 6 szt. babeczek

