Znajdź swój przepis

Babeczki wielkanocne

7 kwietnia, 2017

Babeczki wielkanocne idealne do koszyczka na święconkę. Bardzo delikatne, maślane z lekką nutą cytrynową. Udekorowane posypkami cukrowymi w przepięknych wiosennych kolorach. Przepis wykonasz dosłownie w kilka chwil.

Mini babeczki upieczone na mące tortowej i ziemniaczanej, dzięki czemu mają wręcz piaskową konsystencję. Słodziutkie z pysznym lukrem. Bardzo ładnie trzymają kształt i bez problemy wyciągniesz je z foremek.

Foremek do babeczek wielkanocnych użyłam silikonowych i nie musiałam ich niczym smarować. Jeśli używasz tradycyjnych wysmaruj je masłem i oprósz bułką tartą, kaszką manną lub startymi herbatnikami.

Podczas przygotowania ciasta staraj się nie miksować ciasta zbyt długo, ponieważ traci wtedy na lekkości i będzie miało bardziej cięższą konsystencję. Ja bardzo lubię jeśli są delikatne i puszyste.

Babeczki wielkanocne to świetny pomysł dla osób, które nie czują się zbyt pewnie w pieczeniu ciast. Malutkie babeczki wygląda przepięknie i nie ustępują niczym tym dużym. Pyszne, proste i do tego piękne, czyli to co w kuchni lubię najbardziej.

REKLAMA:

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.

babki wielkanocne

BABECZKI WIELKANOCNE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 6-7 większych i 12 mniejszych

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki wody

DODATKOWO:

REKLAMA:
  • przeróżne posypki do dekoracji

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temp. pokojowej.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy w niewielkich porcjach suche składniki. Na koniec dodajemy powoli roztopiony tłuszcz oraz skórkę z cytryny. Do foremek silikonowych lub foremek na muffinki wyłożonych papilotkami wlewamy ciasto do 3/4 wysokości. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 C przez około 25-30 min. do zarumienienia i suchego patyczka. Studzimy i delikatnie wyjmujemy z foremek.
Cukier puder przesiewamy i dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Lukier powinien być gęsty, ale płynny. Polewamy babeczki i dekorujemy posypkami.

babki wielkanocne babki wielkanocne

babki wielkanocne babki wielkanocne

Dołącz do dyskusji

  1. Ania Zet says:

    Robię te babeczki kolejny rok, są proste i pyszne!
    Dzieciaczki je uwielbiają ☺️
    bardzo dziękuję za przepis ☺️

  2. Można zastąpic masło olejem? Jeżeli tak jaką ilością?

    1. aneta Autor says:

      W tym nie zamieniamy.

  3. czy ilość masła nie jest za duża w stosunku do ilości mąki? widzialam inne przepisy z taka ilością masła na 250g maki pszennej i 250g mąki ziemniaczanej

    1. aneta Autor says:

      Dzięki temu sa maslane i wilgotne :)

  4. Witam, czy mąkę tortowa można zamienić na ryżowa? Interesuje mnie wersja bezglutenowa

    1. aneta Autor says:

      Tak

    2. Bardzo pyszne babeczki, dodałam trochę soku z cytryny ,wyszło mi 14 małych babeczek Polecam!

  5. Jaka ilość składników na foremkę z 6 babeczkami?

  6. Magdalena says:

    Te babeczki są genialne.Wilgotne,delikatnie cytrynowe,przepyszne.

  7. Czy jeżeli te proporcje wrzucę do formy dużej babki będą równie pyszne ? Czy należałoby zmienić proporcje? Małe wyszły idealne i bardzo pyszne, ale tym razem chciałabym zrobić jedna dużą babę ????

    1. Też jestem ciekawa

  8. Z tej porcji wyszło mi z 30 babeczek ;) są super. M
    Mi się cytryną nie chciała zetrzeć i dałam sok z cytryny. Moje dziecię uwielbia. ;)

  9. Pieczemy góra dół?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  10. Czy te babeczki są wilgotne??

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  11. Na zdjęciach babeczki są z dziurką w środku. Jak uzyskać ten efekt? Mam silikonowe foremki do muffinek.

    1. aneta Autor says:

      kwestia foremek z dziurką

    2. Dziękuję

  12. Najlepsze babeczki event!!! Piekę je tez w formie ciasta w keksowce. 50 minut i ciasto gotowe. Moj synek uwielbia!!!

  13. 250 g masła????
    Mi przy pieczeniu aż kipi ten tłuszcz z foremek? tak ma być?

  14. Można dodać do środka babeczki dżem lub czekoladę ?

    1. Chyba bardziej czekoladę bo dżem to może być za wodnisty :)

    1. Ilovebake says:

      Super ???? ????

  15. Jeżeli chcę babeczki upiec w foremkach do muffinek to również piekę 25-30 minut czy krócej?

    1. podobnie :)

    1. Proba foremek i przepisu. Jest boski

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij