Banalnie proste w wykonaniu babeczki z masą kajmakową. Ich smak jest cudowny, maślany, słodki. Użyty do masy kajmak nadaje rewelacyjny aromat i kolor. Idealne do przechowywania, ponieważ w temp. pokojowej zachowują swój kształt. Jeśli macie dzieci na pewno będą zachwycone jeśli raz na jakiś czas dostaną do zjedzenia taką babeczkę. Pozdrawiam:).
SKŁADNIKI NA CIASTO:
ILOŚĆ: 24 babeczki
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- 12 czubatych łyżek masła
- 1 1/3 szklanki cukru
- ¾ łyżeczki soli
- ½ szklanki masy kajmakowej
- ¼ szklanki oleju
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 jajka, temp. pokojowa
- ¾ szklanki maślanki, temp. pokojowa
SKŁADNIKI NA KREM:
- 339 g masła, miękkiego
- ¾ szklanki masy kajmakowej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą i odstawiamy. Do miseczki przekładamy masło, cukier, sól i miksujemy do uzyskania puszystej masy ( ok. 2 minut ). Następnie powoli dodajemy masę kajmakową i miksujemy przez ok. minutę. Dodajemy powoli jajka, olej i wanilię. Zmniejszając obroty miksera dodajemy suche składniki naprzemiennie z maślanką, do momentu połączenia. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i przekładamy do każdej ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez 15-20 min, do złotego koloru babeczek. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy na 5 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy i całkowicie studzimy.
Miękkie masło przekładamy do miski i miksujemy przez ok. 2-3 min. do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Powoli po jednej łyżce dodajemy masę kajmakową, następnie sól oraz ekstrakt z wanilii. Masę nakładamy na całkowicie ostudzone babeczki za pomocą rękawa cukierniczego lub innego przyrządu. Jeśli nie mamy nic takiego wystarczy lekko odciąć w woreczku foliowym ( musi być dosyć sztywny ) róg i zacząć wyciskać masę na babeczki. Smacznego.
babeczki piekę 2 dni wcześniej, czy krem zrobić na świeżo? Przed podaniem czy może być w lodówce?
Krem najlepiej na świeżo zrobić :)
dziękuję