Znajdź swój przepis

Babeczki z masą kajmakową

23 lipca, 2012

Banalnie proste w wykonaniu babeczki z masą kajmakową. Ich smak jest cudowny, maślany, słodki. Użyty do masy kajmak nadaje rewelacyjny aromat i kolor. Idealne do przechowywania, ponieważ w temp. pokojowej zachowują swój kształt. Jeśli macie dzieci na pewno będą zachwycone jeśli raz na jakiś czas dostaną do zjedzenia taką babeczkę. Pozdrawiam:).

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: 24 babeczki

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 12 czubatych łyżek masła
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • ¾ łyżeczki soli
  • ½ szklanki masy kajmakowej
  • ¼ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • ¾ szklanki maślanki, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 339 g masła, miękkiego
  • ¾ szklanki masy kajmakowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą i odstawiamy. Do miseczki przekładamy masło, cukier, sól i miksujemy do uzyskania puszystej masy ( ok. 2 minut ). Następnie powoli dodajemy masę kajmakową i miksujemy przez ok. minutę. Dodajemy powoli jajka, olej i wanilię. Zmniejszając obroty miksera dodajemy suche składniki naprzemiennie z maślanką, do momentu połączenia. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i przekładamy do każdej ciasto. Pieczemy w temp. 180 C przez 15-20 min, do złotego koloru babeczek. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy na 5 min. przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy i całkowicie studzimy.

Miękkie masło przekładamy do miski i miksujemy przez ok. 2-3 min. do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Powoli po jednej łyżce dodajemy masę kajmakową, następnie sól oraz ekstrakt z wanilii. Masę nakładamy na całkowicie ostudzone babeczki za pomocą rękawa cukierniczego lub innego przyrządu. Jeśli nie mamy nic takiego wystarczy lekko odciąć w woreczku foliowym ( musi być dosyć sztywny ) róg i zacząć wyciskać masę na babeczki. Smacznego.

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. babeczki piekę 2 dni wcześniej, czy krem zrobić na świeżo? Przed podaniem czy może być w lodówce?

    1. Krem najlepiej na świeżo zrobić :)

    2. dziękuję

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x