Babka z ajerkoniakiem lub jak kto woli advocatowa jest jednym z najsłodszych wypieków wielkanocnych jakie są na tym blogu. Babka jest po prostu cudowna w smaku, wilgotna, słodka z wyczuwalnym smakiem ajerkoniaku i nie należy do najlżejszych wypieków.
Do babki dodajemy dosyć dużo ajerkoniaku, aż 1,5 szklanki i nadaje on niesamowitego aromatu, smaku i wilgotności. Babka jest po prostu nim przesycona. A jakby tego było mało polałam ją lukrem również z ajerkoniakiem, ale naprawdę pasuje idealnie.
Babka spokojnie może postać nawet 3-4 dni przykryta i nie traci zbyt dużo na swoim smaku.
Uwaga: Babkę nie wolno zbyt długo miksować. W klasycznych babkach jest to wręcz pożądane, ale tutaj miksujemy tylko do połączenia składników nie dłużej inaczej będzie miała ceglastą strukturę, a nie o to nam chodzi.
Jeśli nie chcesz babki lukrowanej fajnie sprawdzi się np. biała czekolada wymieszana z taką samą ilością kremówki. Będzie idealna chociaż uważam, że słodsza.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babkę wielkanocną.
BABKA AJERKONIAKOWA „ADVOCATOWA” – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 113 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki ajerkoniaku (advocat)
- 1 łyżka rumu (niekoniecznie)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 x 40 g budyniu śmietankowego (proszek)
- 2 1/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki ajerkoniaku (advocat)
- 2 łyżki wody, ciepłej
- szczypta gałki muszkatołowej
Mąkę
razem
z
proszkiem
przesiewamy
do
miseczki,
dodajemy
sól
oraz
gałkę.
Masło
miksujemy
razem
z
cukrem
na
puszystą
masę
(ok.
2
min).
Następnie
dodajemy
jajka,
po
dodaniu
każdego
dokładnie
miksujemy.
Przesiewamy
proszek
budyniowy
i
miksujemy
do
połączenia.
Cały
czas
miksując
na
najniższych
obrotach
miksera
dodajemy:
1/3
wcześniej
przesianych
suchych
składników,
następnie
3/4
szklanki
ajerkoniaku,
rum,
wanilię,
ponownie
część
suchych
składników,
pozostały
ajerkoniak
i
ostatnią
część
suchych
składników.
Miksujemy
tylko
do
połączenia
nie
więcej,
ponieważ
im
dłużej
mieszasz
tym
ciasto
będzie
cięższe.
Wykładamy
do
wysmarowanej
lekko
masłem
formy
i
oprószonej
mąką.
Pieczemy
w
temp.
180
C
przez
ok.
50-60
min,
do
tzw.
suchego
patyczka.
Po
upieczeniu
ciasto
zostawiamy
w
formie
na
15
min,
po
czym
lekko
wyciągamy
z
formy.
Zostawiamy
do
wystudzenia.
Cukier
puder
przesiewamy,
dodajemy
gałkę,
ajerkoniak
oraz
wodę.
Mieszamy
dokładnie
i
wylewamy
na
ciasto.
Lukier
możesz
wykonać
gęstszy
lub
bardziej
płynny.
Wystarczy
dodawać
więcej
cukru
lub
płynnych
składników.
Komentarze
Wertowałam internet w poszukiwaniu babki z adwokatem. Do tej pory jeszcze żadnej nie piekłam.
Zrobiłam według przepisu, jedynie zmniejszyłam ilość cukru o połowę. Wyrosła pięknie, obłędny zapach unosił się w całym mieszkaniu. Nie mogliśmy doczekać się, aż wystygnie i jeszcze na ciepło zjedliśmy po kawałku. Kroi się znakomicie, jest miękka, puszysta, lekko wilgotna, bardzo aromatyczna. Smakuje wyśmienicie. Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam świątecznie.