Babka ajerkoniakowa (advocatowa)


Babka z ajerkoniakiem lub jak kto woli advocatowa jest jednym z najsłodszych wypieków wielkanocnych jakie są na tym blogu. Babka jest po prostu cudowna w smaku, wilgotna, słodka z wyczuwalnym smakiem ajerkoniaku i nie należy do najlżejszych wypieków.

Do babki dodajemy dosyć dużo ajerkoniaku, aż 1,5 szklanki i nadaje on niesamowitego aromatu, smaku i wilgotności. Babka jest po prostu nim przesycona. A jakby tego było mało polałam ją lukrem również z ajerkoniakiem, ale naprawdę pasuje idealnie.

Babka spokojnie może postać nawet 3-4 dni przykryta i nie traci zbyt dużo na swoim smaku.

Uwaga: Babkę nie wolno zbyt długo miksować. W klasycznych babkach jest to wręcz pożądane, ale tutaj miksujemy tylko do połączenia składników nie dłużej inaczej będzie miała ceglastą strukturę, a nie o to nam chodzi.

Jeśli nie chcesz babki lukrowanej fajnie sprawdzi się np. biała czekolada wymieszana z taką samą ilością kremówki. Będzie idealna chociaż uważam, że słodsza.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babkę wielkanocną.

babka-ajerkoniakowa-advocatowa-2

BABKA AJERKONIAKOWA „ADVOCATOWA” – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 113 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki ajerkoniaku (advocat)
  • 1 łyżka rumu (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 2 x 40 g budyniu śmietankowego (proszek)
  • 2 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki ajerkoniaku (advocat)
  • 2 łyżki wody, ciepłej
  • szczypta gałki muszkatołowej

Mąkę razem z proszkiem przesiewamy do miseczki, dodajemy sól oraz gałkę. Masło miksujemy razem z cukrem na puszystą masę (ok. 2 min). Następnie dodajemy jajka, po dodaniu każdego dokładnie miksujemy. Przesiewamy proszek budyniowy i miksujemy do połączenia. Cały czas miksując na najniższych obrotach miksera dodajemy: 1/3 wcześniej przesianych suchych składników, następnie 3/4 szklanki ajerkoniaku, rum, wanilię, ponownie część suchych składników, pozostały ajerkoniak i ostatnią część suchych składników. Miksujemy tylko do połączenia nie więcej, ponieważ im dłużej mieszasz tym ciasto będzie cięższe. Wykładamy do wysmarowanej lekko masłem formy i oprószonej mąką. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50-60 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formie na 15 min, po czym lekko wyciągamy z formy. Zostawiamy do wystudzenia.
Cukier puder przesiewamy, dodajemy gałkę, ajerkoniak oraz wodę. Mieszamy dokładnie i wylewamy na ciasto. Lukier możesz wykonać gęstszy lub bardziej płynny. Wystarczy dodawać więcej cukru lub płynnych składników.

babka-ajerkoniakowa-advocatowa-4

babka-ajerkoniakowa-advocatowa-0

babka-ajerkoniakowa-advocatowa-3

babka-ajerkoniakowa-advocatowa-5

babka-ajerkoniakowa-advocatowa-1

wydrukuj teraz