Przepyszna i lekka babka cytrynowa na oliwie, którą wykonasz w kilka chwil. Babka cytrynowa to jeden z tych przepisów, które często pojawiają się na wielkanocnym stole i nadają wiosennego klimatu. Przepis jest zdrowszy dzięki dodaniu do ciasta oliwy zamiast masła.
Babka cytrynowa na oliwie jest mocno cytrynowa, aromatyczna i puszysta. Przepis jest niesamowicie prosty i każdemu się uda. Po upieczeniu możesz ją podawać oprószoną cukrem pudrem, polaną lukrem na białkach lub z dodatkiem cukru pudru i odrobiny soku z cytryny.
Do środka możesz dodać w ramach urozmaicenia smaku np. borówki lub w sezonie jagody.
Babka cytrynowa na oliwie będzie doskonałym dodatkiem na świątecznym stole. Ozdobiona plasterkami cytryny i borówkami będzie smacznym i pięknym elementem Wielkanocy.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.
BABKA CYTRYNOWA NA OLIWIE
SKŁADNIKI:
BABKA CYTRYNOWA
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jajka rozmiar L o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- sok wyciśnięty z cytryny
- skórka otarta z dwóch cytryn
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek (extra virgin)
- 1/2 szklanki mleka o temp. pokojowej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę na babkę o średnicy ok. 22 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną (ewentualnie zmielonymi migdałami). Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą do małej miseczki. Jajka razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą miksujemy na jasną i puszystą masę (ok. 10 minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy niewielkim strumieniem oliwę oraz dodajemy skórkę z cytryny oraz sok. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i naprzemiennie w kilku porcjach dodajemy przesiane składniki oraz wlewamy mleko. Kończymy dodawanie na suchych składnikach. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175C przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie i wyciągamy kiedy jest zupełnie zimna. Podajemy oprószoną cukrem pudrem lub polaną lukrem.
Czy można zastąpić oliwę np olejem?
Tak
Czy można zamienić oliwę na olej?
Tak :)
Super przepis ale mam pytanie na jaką wielkość foremki jest przepis?
Klasyczna forma z kominem ok. 25 cm średnicy.
Pycha. Wilgotna.