Znajdź swój przepis

Babka cytrynowa na oliwie

13 kwietnia, 2022

Przepyszna i lekka babka cytrynowa na oliwie, którą wykonasz w kilka chwil. Babka cytrynowa to jeden z tych przepisów, które często pojawiają się na wielkanocnym stole i nadają wiosennego klimatu. Przepis jest zdrowszy dzięki dodaniu do ciasta oliwy zamiast masła.

Babka cytrynowa na oliwie jest mocno cytrynowa, aromatyczna i puszysta. Przepis jest niesamowicie prosty i każdemu się uda. Po upieczeniu możesz ją podawać oprószoną cukrem pudrem, polaną lukrem na białkach lub z dodatkiem cukru pudru i odrobiny soku z cytryny.

Do środka możesz dodać w ramach urozmaicenia smaku np. borówki lub w sezonie jagody.

Babka cytrynowa na oliwie będzie doskonałym dodatkiem na świątecznym stole. Ozdobiona plasterkami cytryny i borówkami będzie smacznym i pięknym elementem Wielkanocy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

Babka cytrynowa

BABKA CYTRYNOWA NA OLIWIE

SKŁADNIKI:

BABKA CYTRYNOWA

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka rozmiar L o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek (extra virgin)
  • 1/2 szklanki mleka o temp. pokojowej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej.

Formę na babkę o średnicy ok. 22 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną (ewentualnie zmielonymi migdałami). Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą do małej miseczki. Jajka razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą miksujemy na jasną i puszystą masę (ok. 10 minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy niewielkim strumieniem oliwę oraz dodajemy skórkę z cytryny oraz sok. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i naprzemiennie w kilku porcjach dodajemy przesiane składniki oraz wlewamy mleko. Kończymy dodawanie na suchych składnikach. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175C przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie i wyciągamy kiedy jest zupełnie zimna. Podajemy oprószoną cukrem pudrem lub polaną lukrem.

Babka cytrynowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można zastąpić oliwę np olejem?

  2. Czy można zamienić oliwę na olej?

  3. Super przepis ale mam pytanie na jaką wielkość foremki jest przepis?

    1. Klasyczna forma z kominem ok. 25 cm średnicy.

  4. Pycha. Wilgotna.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij