Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Na słodko, Wielkanoc

Babka cytrynowa na oliwie

Kwiecień 13, 2022 , 23067 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Przepyszna i lekka babka cytrynowa na oliwie, którą wykonasz w kilka chwil. Babka cytrynowa to jeden z tych przepisów, które często pojawiają się na wielkanocnym stole i nadają wiosennego klimatu. Przepis jest zdrowszy dzięki dodaniu do ciasta oliwy zamiast masła.

Babka cytrynowa na oliwie jest mocno cytrynowa, aromatyczna i puszysta. Przepis jest niesamowicie prosty i każdemu się uda. Po upieczeniu możesz ją podawać oprószoną cukrem pudrem, polaną lukrem na białkach lub z dodatkiem cukru pudru i odrobiny soku z cytryny.

Do środka możesz dodać w ramach urozmaicenia smaku np. borówki lub w sezonie jagody.

Babka cytrynowa na oliwie będzie doskonałym dodatkiem na świątecznym stole. Ozdobiona plasterkami cytryny i borówkami będzie smacznym i pięknym elementem Wielkanocy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

Babka cytrynowa

BABKA CYTRYNOWA NA OLIWIE

SKŁADNIKI:

BABKA CYTRYNOWA

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka rozmiar L o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek (extra virgin)
  • 1/2 szklanki mleka o temp. pokojowej
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej.

Formę na babkę o średnicy ok. 22 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną (ewentualnie zmielonymi migdałami). Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą do małej miseczki. Jajka razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą miksujemy na jasną i puszystą masę (ok. 10 minut). Następnie zmniejszamy obroty miksera i wlewamy niewielkim strumieniem oliwę oraz dodajemy skórkę z cytryny oraz sok. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i naprzemiennie w kilku porcjach dodajemy przesiane składniki oraz wlewamy mleko. Kończymy dodawanie na suchych składnikach. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175C przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie i wyciągamy kiedy jest zupełnie zimna. Podajemy oprószoną cukrem pudrem lub polaną lukrem.

Babka cytrynowa

Komentarze

  • Odpowiedz Sylwia Kwiecień 16, 2022 at 13:19

    Pycha. Wilgotna.

  • Dodaj komentarz