Znajdź swój przepis

Babka cytrynowa piaskowa

4 kwietnia, 2017

Babka cytrynowa piaskowa lekka jak puszek, wilgotna i niesamowicie cytrynowa. Idealna babka na Wielkanoc lub jako szybki wypiek do przygotowania w kilka chwil. Jedna z moich ulubionych propozycji w tegoroczne święta.

Babka cytrynowa wykonana na bazie mąki tortowej i w części z mąki ziemniaczanej zyskuje na delikatności. Natomiast ważne jest, aby jajka była bardzo dobrze ubite z cukrem na jasną i puszystą masę. W ten sposób struktura ciasta jest napowietrzona i podniesiona.

Babkę możesz upiec nawet kilka dni wcześniej i trzymać pod przykryciem. Nie straci swojej świeżości i będzie równie dobra co w dniu pieczenia.

Babka cytrynowa piaskowa może być polana lukrem z odrobiną soku z cytryny, oprószona cukrem pudrem lub oblana polewą z białej czekolady. Wszystkie opcję doskonale pasują do ciasta.

Koniecznie wypróbuj w te święta ten prosty przepis, który mnie zachwycił.

TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy na babki wielkanocne.

babka-cytrynowa

BABKA CYTRYNOWA PIASKOWA

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła, roztopionego
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • skórka otarta z cytryny

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka wody

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.
Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę (powinna potroić swoją objętość). Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy w niewielkich porcjach suche składniki. Następnie powoli również w kilku porcjach dodajemy roztopione i ostudzone masło. Na koniec łączymy z sokiem z cytryny oraz skórką. Formę na babkę o śr. 24 cm. smarujemy dokładnie masłem i oprószamy bułką tartą (robimy to dokładnie, ponieważ babka ma tendencję do przywierania do ścianek). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy przez około 40-45 min do tzw. suchego patyczka i zarumienienia. Po upieczeniu zostawiamy lekko uchylone drzwiczki i zostawiamy babkę do wystudzenia. Wszystkie składniki na lukier mieszamy ze sobą i polewamy wierzch babki. Zostawiamy na około 15 min. i możemy kroić.

babka cytrynowa babka-cytrynowa babka-cytrynowa babka-cytrynowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Marzena says:

    Właśnie upiekłam,babeczka przepyszna,pachnąca i wilgotna.Babki mi często nie udają się a ta ładnie wyrosła i nie ma zakalca.Pychotka.Dziękuję za przepis.Korzystam z tej strony bardzo często i jestem zadowolona

  2. Pyszna. Dałam 2 malutkie cytryny, skórki mało, bo najpierw wycisnęłam sok 🙈 ale mogłaby być mocniej cytrynowa. Może następnym razem wspomogę się ekstraktem cytrynowym 🤔

  3. Czy można masło zastąpić olejem? Dzieci mają uczulenie i nie mogę użyć masla

    1. aneta Autor says:

      Na blogu znajdziesz inne przepisy z olejem, a tutaj warto nie zamieniac.

  4. Czy można zrobić tę babkę w formie keksowej?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  5. Wlasnie babka siedzi w piecu i ladnie rosnie do konca zostalo 10 min-mysle ze bedzie smakopwala- pozdrawiam

  6. Agullina says:

    Tego szukałam! Pyszności ????????????????

  7. Dzisiaj upiekłam babkę z tego przepisu Wyszła IDEALNIE . Puszysta, cytrynowa, rozpływająca się w ustach a co najważniejsze dzieciom smakowało. Dziękuję..

  8. Wygląda smakowicie :) czy temperatura jest podana z termoobiegiem?

    1. Bez tylko gora dol grzalka ????

  9. Przepis bardzo chętnie wypróbuje ale ze względu że dopiero zaczynam moją nauke z kuchnia pieczeniem to mam pytanie dlaczego część osób mówi że piany i składników nie należy łączyc mikserem bo nie wyjdzie przepis i jak jest w tym przypadku?

    1. W większości przypadków pianę łączymy mieszając a nie miksując. Natomiast tutaj sprawniej będzie połączyć roztopione masło z masą. Często ubita piana podnosi ciasto i jesli zburzymy dosyć mocno jej strukturę to ciasto nie wyrośnie.

  10. brungilda says:

    czy można upiec babkę z tego przepisu w silikonowych formekach w kształcie owieczki i baranka, czy nie jest to najlepszy przepis do tego typu foremek???

  11. Helena S. says:

    Przepiękna! Kocham babki … generalnie wszystkie, ale szczególnie te „jasne” <3 Bardzo chętnie wypróbuję przepis :-)

  12. Ależ leciutka! Prawdziwy babkowy obłoczek :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x