Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Wielkanoc

Babka cytrynowa wilgotna

Marzec 18, 2016 , 1052323 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Babka cytrynowa wilgotna o bardzo delikatnej i lekkiej konsystencji. Przepis jest niezwykle prosty i nie ma mowy o tym, że coś się nie uda. Babka idealna na Wielkanoc, ale równie pyszna do herbaty lub kawy.

Babka cytrynowa z tego przepisu to klasyczne ciasto ucierane. W przypadku takich ciast należy pamiętać, aby składniki były w temp. pokojowej. Różnica temperatur spowoduje na pewno, że ciasto będzie zakalcowe.  Składniki muszą być także ze sobą dobrze połączone, ale co równie ważne nie można za długo miksować ciasta, ponieważ staje się wtedy cięższe. Miksuj tylko do połączenia składników.

Babka cytrynowa jest wilgotna, dosyć słodka o wyczuwalnym smaku i aromacie cytrynowym. Idealna na świąteczny stół, możesz ja także upiec w niedużej formie na babkę.

Uwielbiam właśnie takie proste i pyszne babki. Niejednokrotnie takie ciasta są dla mnie smaczniejsze od tych z kremem. Uwielbiam czas Świąt Wielkanocnych, kiedy babki ucierane, piaskowe i drożdżowe są na czele wypieków.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne i nie tylko.

babka cytrynowa

BABKA CYTRYNOWA WILGOTNA

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 340 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z cytryny
  • aromat cytrynowy (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Masło miksujemy razem z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Na koniec łączymy z sokiem oraz skórką z cytryny oraz aromatem cytrynowym (opcjonalnie). Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i środek ciasta lekko przecinamy nożem aby ładnie pękło. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach na około pół godzin. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.

babka cytrynowa
babka cytrynowa
babka cytrynowa

Komentarze

  • Odpowiedz Dorota Czerwiec 3, 2017 at 12:53

    Przed chwilą wyjęłam babkę z piekarnika. Wygląda fantastycznie, pachnie cudownie :)

  • Odpowiedz EMILKA Maj 6, 2017 at 12:53

    Suuuper:-) Robiłam w wersji bezglutenowej, pół na pół mąka kukurydziana z ziemniaczaną. Pycha!

  • Odpowiedz Vita Maj 2, 2017 at 21:48

    Babka wyszła rewelacyjna! Wilgotna i bardzo smaczna :-)

  • Odpowiedz Pat Kwiecień 6, 2017 at 09:54

    Jakie wymiary foremki?

    • Odpowiedz Ilovebake Kwiecień 6, 2017 at 10:22

      około 24 cm na 10 cm :)

  • Odpowiedz Aga Kwiecień 3, 2017 at 13:03

    Niesamowity przepis. Babka chrupiaca Na wierzchu a zarazem delikatna I mokra w srodku. Zamienilam cukier Na cukier kokosowy I dodalam tylko 200g. Wyszlo super.

    • Odpowiedz Ilovebake Kwiecień 3, 2017 at 13:55

      Bardzo się ciesze :)

    1 2 3 4 5 6 14

    Dodaj komentarz