Znajdź swój przepis

Babka cytrynowa wilgotna

18 marca, 2016

Babka cytrynowa wilgotna o bardzo delikatnej i lekkiej konsystencji. Przepis jest niezwykle prosty i nie ma mowy o tym, że coś się nie uda. Babka idealna na Wielkanoc, ale równie pyszna do herbaty lub kawy.

Babka cytrynowa z tego przepisu to klasyczne ciasto ucierane. W przypadku takich ciast należy pamiętać, aby składniki były w temp. pokojowej. Różnica temperatur spowoduje na pewno, że ciasto będzie zakalcowe.  Składniki muszą być także ze sobą dobrze połączone, ale co równie ważne nie można za długo miksować ciasta, ponieważ staje się wtedy cięższe. Miksuj tylko do połączenia składników.

Babka cytrynowa jest wilgotna, dosyć słodka o wyczuwalnym smaku i aromacie cytrynowym. Idealna na świąteczny stół, możesz ja także upiec w niedużej formie na babkę.

Uwielbiam właśnie takie proste i pyszne babki. Niejednokrotnie takie ciasta są dla mnie smaczniejsze od tych z kremem. Uwielbiam czas Świąt Wielkanocnych, kiedy babki ucierane, piaskowe i drożdżowe są na czele wypieków.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne i nie tylko.

babka cytrynowa

BABKA CYTRYNOWA WILGOTNA

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 340 g mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka i sok z cytryny
  • aromat cytrynowy (opcjonalnie)

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki gorącej wody

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Masło miksujemy razem z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Cały czas miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Na koniec łączymy z sokiem oraz skórką z cytryny oraz aromatem cytrynowym (opcjonalnie). Keksówkę o wym. 12x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i środek ciasta lekko przecinamy nożem aby ładnie pękło. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy ciasto przy lekko uchylonych drzwiczkach na około pół godzin. Wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Polewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.

babka cytrynowa babka cytrynowa babka cytrynowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można dorzucić do niej bakalie ? Chciałabym upiec coś pomiędzy babką cytrynową, a keksem.
    Jeśli tak, to w jakiej ilości ?

    1. W tym przepisie bym jednak nie dorzucała. Zerknij na przepis na keks i dodaj skórkę i sok z cytryny będzie pycha :)

  2. Jaki rozmiar keksówki?

    1. Zerknij w przepis :)

  3. Osobiście uwielbiam ten przepis, korzystam z niego już dłuższy czas. Jedyne co, to margaryne z masłem i jajkami ubijam dosyć długo a reszte składników tylko do połączenia, bo zauważyłam że babka mi wtedy wychodzi lepsza. Oprócz soku z cytryny dodaje też dosłownie kilka kropli kwasku cytrynowego w płynie bo fajnie podbija smak :) Podsumowując, bardzo polecam ten przepis.

    1. Dziękuję bardzo :)

  4. Babka pyszna ale… Musiałam dopiec jakieś pół godziny więcej a może i dłużej na 170 stopni z termoobiegiem bo po 50 minutach babka zwyczajnie w środku surowa. Mam piekarnik bosch dla zainteresowanych bo każdy piekarnik piecze tak jak wyczuje go użytkownik :) 😀

  5. Myślałam ze w końcu znalazłam super przepis ale jest wkurzona na maksa, wyciągam babkę i chce wyciągnąć i mi się rozwala, w środku surowa… dlaczego??!?!

    1. Sprawdzała Pani patyczkiem czy jest już suchy? może wystarczy dopiec ciasto.

    2. Sprawdzałam był suchy

  6. Bardzo fajna babka,przepis prosty.
    Robię dość często i szybko się zjada.
    Ja dodaję owoce , jakiekolwiek mam w domu,orzechy,posypuję formę migdałami .
    Jak nie ma cytryny to dodaje skórkę i sok z pomarańczy.

  7. Rozowyflaming98 says:

    Babeczka wczoraj zrobiona, koleżanka poleciła przepis i wyszła naprawdę mega 😍😍

  8. Czemu wyszła twarda? W ogóle nie puszysta. Smaczna bo cytrynową ale twarda, dlaczego?

    1. Możliwe, że byka zbyt długo miksowana.

    2. Babka robiona z tego przepisu już kilka razy. najlepsza jaką robiłam i jadłam. 😊

  9. Michalina says:

    Babka wychodzi pyszna! Robiłam już kilka razy.

  10. Hej, czy można zastąpić masło olejem? Jesli tak to w jakiej proporcji?

    1. Roztapiamy ok. 200 g masła i dalej jak w przepisie :)

  11. Robię ta babkę już od kilku lat. To mój ulubiony przepis. Rzeczywiście jest pyszna. Cała moja rodzina lubi to ciasto. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam

  12. Najlepsza babka na swiecie ! Robilam juz kilkakrotnie i zawsze hitem na swieta i nie tylko ! Polecam

    1. Dziękuję bardzo :)

  13. Jaka wielkość formy? Bo keksowki są różne;)

    1. U mnie o długości ok. 24 cm

  14. Robilam ją wiele razy…najlepsza…nawet zamiast cytryn można dać pomarańcze;)

  15. Potwierdzam babka idealna.! Puszysta, mega cytrynowa ale nie kwaśna. Wilgotna i poprostu pyszna. Polecam

  16. Czy to ciasto można zrobić w formie na babkę?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  17. Jakie są wymiary keksówki?

    1. aneta Autor says:

      U mnie byla 12 x 24 cm lub może podobna.

  18. Babka jest przepyszna,wilgotna i miękka polecam

  19. Szybki, łatwy przepis z rewelacyjnym zakończeniem. Babka wyszła idealnie. Pozwoliłam sobie jedynie dać naprawdę ciut mniej cukru (220g) i zamiast cytryny dodałam pomarańczę.

    1. Ja użyłam 200g cukru bo ponad szklankę na taką małą babkę to za dużo :p

  20. Robię tą babkę już któryś raz z kolei, na pewno kilkanaście razy już robiłam. Za każdym razem wychodzi pyszna, wyrośnięta i wilgotna a co najważniejsze dla mnie bez mąki ziemniaczanej. Bardzo polecam ten łatwy i pyszny przepis na babkę.

  21. Drugi raz już poleciała na dół mimo że trzymałem 10 min , dłużej . Według mnie za dużo tego tłuszczu .

  22. Właśnie zrobiłam w postaci muffinek. Piekłam na 165 stopni z termoobiegiem przez 20 minut. Wyszły trochę blade- nie chciałam dłużej piec, żeby nie były suche. W smaku pyszne bardzo.

  23. Karolina says:

    Babka wyszła przepyszna tylko ja dodałam sok z cytryny z buteleczki i sok z cytryny wyciskany i wyszła bardzo przepyszna
    Polecam przepis

  24. Babka pod względem wizualnym super, ale niestety cała wilgoć gdzieś się ulotniła. Nie wiem czy to przez to że trochę przebilam masło z cukrem i musiałam je ratować (z powodzeniem) czy może jednak to 30 min po upieczeniu to jednak zbyt długo. Dla mnie też nieco zbyt mało cytrynowa, lukier trochę pomógł ale następnym razem dodam więcej soku ????

    1. Ta przez mąkę. Nie używa się do tego tortowej. Ja zrobiłam na Basi Tortowa to była sucha aż się kruszyła a jak zrobilam na Mące Kurpiowskiej to była idealna i wilgotna :)

    2. @Karolina nie zgodzę się. Wpadłam na ten przepis kilka lat temu i zawsze robię z niego babkę cytrynową, bo jest najlepsza. Zawsze używam mąki tortowej Basia i nigdy nie była sucha, nigdy się nie kruszyła. Zawsze wychodzi idealnie wilgotna i przepyszna nawet po kilku dniach. Moja jedyna modyfikacja, to skórka i sok z dwóch cytryn, bo z jednej była mało cytrynowa. Ale dodatkowo podkręcam smak oczywiście cytrynowym lukrem. Ten przepis jest idealny ????

  25. Mąż piekł w sobotę już któryś raz i pierwszy raz nie wyszła :( ale to dlatego, że jajka i margaryna były zimne :(
    Myśli pani,że można upiec trzy naraz?
    Pozdrawiam serdecznie :)

  26. Babka przepyszna! Wyszla idealna a generalnie nie mam cierpliowsci do pieczenia ciast :-) na prawde polecam, szybka i smaczna!!!!

  27. Babka wyszła rewelacyjna, co prawda przy moim zabytkowym piekarniku z gazową grzałką tylko na dole czas pieczenia wyniósł 1,5 godziny, ale wyszła leciutka i wilgotna. Cudo!

  28. Wyszła OK. Pomimo pieczenia w starym piekarniku gazowym :)

  29. Michalina says:

    Wyszla świetnie!
    Właśnie zrobiłam pierwszy raz. Dałam 50g mniej cukru i jest wystarczająco słodka. Piekłam tylko dużej. Znając swój piekarnik, ustawiłam na 175 stopni i piekłam 1h 15min żeby w środku dopiec, a nie spalić w środku. Córka się zajada.

  30. Babka wyszła rewelacyjna. Świetny przepis. Na pewno jeszcze powtórzę ???? Dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam.

  31. PYSZNA! Przytrzymałam ja troszkę dłużej niż 50 minut, ale i tak wyszła idealna

  32. Zrobiłam wczoraj i wyszedł zakalec pomimo, że składniki pięknie się połączyły. Jedyne co, to zredukowalam cukier o 50g i dodałam sok z połówki cytryny więcej. Mimo wszystko nie sądzę, żeby to było powodem zaklaca (myślę, że to poprostu „trudne” ciasto). Podobnie jak u innych był też problem z dopieczeniem – zdaje się, że to ciasto trzeba piec z grzałką góra+dół i na termoobiegu od samego początku. Również jak na moje smaki ciasto też jest mało cytrynowe. Ja tam wolę kwasiory ???? Mnie się nie udało, ale trzymam kciuki za innych!

    1. Agnieszka says:

      Witam , nie jest to trudne ciasto , ja zawsze piekę z grzałką góra + dół bez termoobiegu i ciasta każde mi wychodzą rewelacyjne . Jeśli lubi pani kwaśny to jaki problem dodać więcej soku z cytryny , bo nie każdy lubi kwaśnych ciast. Ciasto ma być delikatne, wilgotne lekko słodkie z nutą cytrynową , proponuję do lukru dodać więcej soku z cytryny a będzie bardziej cytrynowy

  33. Babka idealna, pachnąca, mięciutka, wilgotna ????
    Osobiście dodałam o połowę mniej cukru a i tak jest słodziutka, polecam!

  34. Pierwsza babka cytrynowa. Rewelacja. Ja robilam z 200 g masła. Piekłam 50 minut w temp 170 stopni. :) ekstra

  35. zrobiłam i babka wyszła rewelacyjna ????????❤️

  36. Katarzyna says:

    Wyszła przepieknie i przepysznie!
    Dziękuję, że podzieliłas się przepisem. :)

  37. Katarzyna Dunda says:

    U mnie niestety nie wyszła. Piekłam 50 min w temp 180 stopni, pozniej na pol godziny zostawiłam w piekarniku i niestety opiekla sie dookola, pięknie pekla po srodku, a srodek surowy – wypłynął:/

    1. aneta Autor says:

      powinnas dopiec do konca :)

  38. Dziś spróbuję bo mnie ochota naszła ^.^

  39. Pyszna Babka, niestety mąż zajął mixer i ucierałam ręcznie ,zmniejszyłam troszkę temperature do 160 w termoobiegu, i pięknie urosła i jest pyszna, najwazniejsze wyczuć swoj piekarnik

  40. Witam :) jaka funkcja piekarnika ma byc? :)

    1. aneta Autor says:

      gora-dol :)

  41. Rewelacja! Czy to ja tak świetnie piekę czy to ta babka?????????♥️

  42. Robiłam kilka razy, jest pyszna. W moi piekarniku wszystko jak w przepisie. Polecam. Robiłam też w foremkach do mufinek, mega, tylko trzeba pięć ok 20 min

  43. Babka bardzo smaczna, jedyny dość istotny problem to to ze po 50 minutach w piekarniku jest z wierzchu prawie spalona, natomiast w środku zakalec. Widać ze nie tylko ja miałam ten problem także nie jest to wina piekarnika. Może za wysoka temperatura 180stopni ?

  44. Wykonałam wszystko według przepisu, w piekarniku była piękna, wysoka babka, a po wystudzeniu mega opadła (do 4 cm wysokości) :-( czym może być to spowodowane?

  45. Ciasto przepyszne. A jak wyroslo????????????
    Przepis polecam, szybko się robi, a potem można się nią rozkoszować przy południowej kawce ????

  46. Pierwszy raz w zyciu pieklam babke cytrynowa… I odrazu wyszla swietna I w smaku I konsystencji. Odkrylam nie dawno ten przepis I do dzis zawsze wychodzi. Wszyscy goscie zachwyceni. Napewno skorzystam z innych przepisow.

  47. Ile soku z cytryny?

  48. Pytanie – jakie mieszadlo uzyc do miksowania? Dziekuje.

  49. Jeżeli chciałabym zrobić ciasto w foremce na babkę to powinnam zwiększyć ilość ciasta?

    1. aneta Autor says:

      Tak, wystarczy zwiększyć o 1/4

  50. Jak duża jest forma ?

    1. aneta Autor says:

      keksowka o wym. 12×29 cm

  51. Czy jeśli chciała bym zrobić babkę z tego przepisy ale w okrągłej formie to czy wtedy czas pieczenie się zmienia?

    1. aneta Autor says:

      jak duza jest forma?

  52. Ciasto odkryłam 2 lata temu i to było odkrycie życia ;-). Babka jest pyszna, wilgotna i orzeźwiająca . Jest to mój ulubiony wypiek, sprawdza się na każdą okazję.

  53. Mi niestety wyszedł zakalec, biorąc pod uwagę,że to moja pierwsza babka w życiu to miał prawo wyjść. Będę próbować dalej.

  54. Pieke już prawie 1,5h i dalej w środy jest surowa :(

  55. Babka wyszła przepyszna!
    Dziękuję za przepis :)

  56. Witam, jakiej długości keksówke Pani użyła? ☺️ Czy może być też okrągła firma na babkę? Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Moja keksówka miała bodajże 12×24 cm :) może być okrągła nieduża forma :)

  57. Babka wyszła pyszna. Na początku wydawało się że masa podczas ubijania margaryny z cukrem i jajkami jest zważona ale po dodaniu mąki wychodzi super ciasto. Pięknie urosło i jest idealne lekkie cytrynowe mniam….polecam ten przepis ????

  58. Zrobiłam muffinki, genialne!

  59. Wyszła pyszna :)

  60. Hej! Skorzystam tym razem z Twojego przepisu, bo w innym na 4 pieczenia 3 razy był zakalec. Mam natomiast pytanie. Piszesz o 250g masła na ciasto. Mam akurat 2 kostki masła ale po 200g. Mogę dorzucić 100g margaryny do tego masła czy lepiej nie mieszać?

    1. Hej, możesz i nie powinno to wpłynąć na ciasto :)

  61. Kawainka K. says:

    Z powodu braku małej keksówki piekłam w podłużnym prodiżu. Wyrosła tak, że góra lekko przypaliła się o pokrywę – piękna i pyszna! Wilgotna i delikatnie cytrynowa – fantastyczna❤

  62. A ja zrobiła wszystko wg przepisu i po pieczeniu 40min nadal w środku ciasto. Praktycznie cala z wierzchu zarumieniona a w środku lejaca ????

    1. W takim wypadku trzeba dalej piec, aż do suchego patyczka.

  63. Hej Kochana! Robiłam wczoraj tą babkę dwa razy i dwa razy mi nie wyszła, co prawda urosła i się przyrumieniła ale w środku surowa. Musiałam piec 10-15 min dłużej żeby środek doszedł ale wierzch spalony. Żeby było ciekawiej ciasta robiłam z dwóch różnych mąk i w dwóch różnych keksówkach jedna 21 cm druga dłuższa chyba 26-27 cm :( nie wiem dlaczego, piekarnik działa normalnie nówka sztuka dwuletni inne ciasta wychodzą normalnie a tu taki klops. Co mogło być przyczyną?

  64. Pyszna:) ja mam taką

    1. Ilovebake says:

      Śliczna :)

  65. Właśnie zrobiona na niedzielny deser, jest przepyszna:) robiłam pierwszy raz jakąkolwiek babkę, jest mega. Dałam 200g cukru, i wydaje mi się ok ????

  66. Małgorzata G. says:

    A 340 g mąki to ile w przeliczeniu na szkl?

  67. Natalia W. says:

    Pyszna, delikatna, cytrynowa <3

  68. Przed chwilą wyjęłam babkę z piekarnika. Wygląda fantastycznie, pachnie cudownie :)

  69. Suuuper:-) Robiłam w wersji bezglutenowej, pół na pół mąka kukurydziana z ziemniaczaną. Pycha!

  70. Babka wyszła rewelacyjna! Wilgotna i bardzo smaczna :-)

  71. Jakie wymiary foremki?

    1. Ilovebake says:

      około 24 cm na 10 cm :)

  72. Niesamowity przepis. Babka chrupiaca Na wierzchu a zarazem delikatna I mokra w srodku. Zamienilam cukier Na cukier kokosowy I dodalam tylko 200g. Wyszlo super.

    1. Ilovebake says:

      Bardzo się ciesze :)

  73. Agnieszka K. says:

    :) Co zrobić, aby nie wyszedł zakalec?
    Długo miksujemy masło z cukrem? I czy po dodawaniu jajek (po jednym) miksujemy tylko chwilkę? W ubiegłym roku wyszedł mi mega zakalec, ale odpłynęłam podczas miksowania – stąd moje pytania :)

    1. Ilovebake says:

      Przeczytaj opis ciasta powyżej przepisu :)

  74. Suvik S. says:

    A ja zrobiłam w wersji bezglutenowej na mące jaglanej i też wyszło ekstra. Muszę powiedzieć, że nawet przerosło moje oczekiwania. Więcej zdjęć na blogu mamazmotylem.blogspot.com

    Pozdrawiam! https://uploads.disquscdn.com/images/fc930f8493a1b78769e32967c3fcec633e542fc3f0df174b1399d0122ae02c6a.jpg

    1. Ilovebake says:

      Super :)

    1. Ilovebake says:

      :)

  75. Zrobiłam babkę według przepisu. Wyszła wspaniała. Mąż myślał, że jest ze sklepu. To moja pierwsza babka cytrynowa. A przepis powędrował dalej.

    1. Ilovebake says:

      Wow dziękuję za taki komentarz :)

    2. Nie chcę nic mówić, ale ciasta ze sklepu zazwyczaj są…. gorsze niż domowe :p Widocznie macie dobrą cukiernię hehe ;p

  76. Babka wyszla bardzo puszysta. Dodalam tylko 230g.cukru.poniewaz wole mniej slodkie. Przepyszna…

  77. W przepisie jests sok z cytryny, ale nie widzę w jakiej ilości. Przypuszczam, ze z jednej calej cytryny? Proszę o odp bo właśnie jestem w trakcie przygotowywania się do pieczenia :)

    1. Ilovebake says:

      Dokładnie :)

  78. Zrobiłam w formie muffin i wyszły przeeepyszne! :)

  79. Przepyszna :) moja pierwsza babka w życiu i sukces!

    1. Piękna :)

  80. Monika K. says:

    czy można tą babkę upieć w formie wysokiej, takiej do babki właśnie, czy tylko w keksówce?

    1. Ilovebake says:

      Możesz także w formie na babkę :)

  81. Hej :) A jakie są wymiary keksówki?

    1. Ilovebake says:

      około 24 cm na 10 cm

    2. Dziękuję ;)

  82. Czy można z tego przepisu upiec małe babeczki? Ile czasu należy je wówczas piec w piekarniku i ile stopni?

    1. Ilovebake says:

      Hej, spokojnie możesz je upiec w formie babeczek. Po około 20 min zobacz patyczkiem czy ciasto jest suche :)

  83. Paulina C. says:

    a tu w całej okazałości :) dziękuję za kolejny pyszny przepis ! :*

    1. Ilovebake says:

      Super Ci wyszła :)

  84. Paulina C. says:

    A to moja dzisiejsza babeczka cytrynowa z Twojego przepisu :) (trochę się przypiekła ale to wina piekarnika ;)

  85. Dzisiaj ja zrobiłam, zaraz jak trafiłam na przepis.Przepyszna :)

    1. Ilovebake says:

      Dziękuję :)

  86. Bardzo lubię babkę cytrynową ! Jestfenomenalna nie tylko na święta, ale i bez żadnej konkretnej okazji :)

    1. Ilovebake says:

      To prawda :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x