Pyszna, lekka i zarazem wilgotna babka cytrynowa z makiem. Doskonała na nadchodzące święta Wielkanocne lub do kubka herbaty. Prosty przepis i szybkie wykonanie.
Babka zawiera kilku prostych składników i jedynie wystarczy przestrzegać zasady, aby składniki były w temp. pokojowej. Ciasto nie należy miksować zbyt długo po dodaniu suchych składników, ponieważ będzie cięższe.
Babkę polewamy lukrem cytrynowym i dekorujemy startą skórką cytrynową.
Babka cytrynowa z makiem to pyszna i prosta propozycja na stół wielkanocny. Ciasto może stać kilka dni i nie traci na swoim smaku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.
BABKA CYTRYNOWA Z MAKIEM
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 420 g mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 225 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka, temp. pokojowa
- 250 ml mleka, temp. pokojowa
- skórka otarta z dwóch cytryn
- 3 łyżki maku
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2-3 łyżki wody
- skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)
Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy cukry i miksujemy przez 2-3 minuty na tzw. puch. Następnie dodajemy skórkę z cytryny i dodajemy po jednym jajku, miksując tylko do połączenia. Na koniec w 3-4 porcjach dodajemy naprzemiennie suche składniki i mleko (ostatnia porcja to suche składniki). Miksujemy po każdym dodaniu składników tylko do połączenia. Na koniec wsypujemy mak i lekko mieszamy łyżką. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 1 godz. do suchego patyczka. Studzimy ciasto w formie, gdy całkowicie wystygnie delikatnie wyciągamy przerzucając formę do góry dnem.
Cukier puder przesiewamy do miseczki, następnie dodajemy sok i wodę. Mieszamy, aż powstanie gęsty, ale płynny lukier. Wylewamy na wierzch ciasta i smarujemy po całej powierzchni łącznie z bokami. Wierzch dekorujemy skórką z cytryny.