Babka czekoladowa z jogurtem naturalnym to proste i pyszne ciasto, które zrobisz w kilka minut na Wielkanoc. Wilgotne, lekkie i zdrowe.
Do ciasta dodajemy jogurt naturalny, dzięki temu jest wilgotne i dłużej zachowuje swoją świeżość.
Przepis jest bardzo prosty i wystarczy przestrzegać kilku zasad: składniki powinny być w temp. pokojowej, nie mieszamy zbyt długo składników i pieczemy do tzw. suchego patyczka.
Ciasto jest lekkie, puszyste i wilgotne.
Do środka można dodać kropelki czekoladowe, dzięki czemu babka będzie miała jeszcze bardziej czekoladowy smak.
Pyszna będzie również z orzechami laskowymi, które drobno siekamy.
Oblewamy ją polewą z gorzkiej czekolady i dekorujemy startą czekoladą lub jajeczkami czekoladowymi.
Pyszna babka idealna na święta wielkanocne.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
CIASTO CYTRYNOWE JAK ZE STARBUCKS
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM PISTACJOWYM

BABKA CZEKOLADOWA Z JOGURTEM
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 150 g masła o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 250 ml jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
POLEWA CZEKOLADOWA
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Formę na babkę smarujemy lekko masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką.
Masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy lub ekstrakt. Miksujemy przez ok. 5 – 8 minut, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Wlewamy jogurt i ponownie miksujemy.
Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i dodajemy szczyptę soli. Mieszamy łyżką do połączenia (nie dłużej). Nie mieszamy zbyt długo, aby nie było zakalca.
Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 165ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Oblewamy wierzch czekoladą i dekorujemy np. startą czekoladą.


