Znajdź swój przepis

Babka czekoladowa z jogurtem

2 kwietnia, 2025

Babka czekoladowa z jogurtem naturalnym to proste i pyszne ciasto, które zrobisz w kilka minut na Wielkanoc. Wilgotne, lekkie i zdrowe.

Do ciasta dodajemy jogurt naturalny, dzięki temu jest wilgotne i dłużej zachowuje swoją świeżość.

Przepis jest bardzo prosty i wystarczy przestrzegać kilku zasad: składniki powinny być w temp. pokojowej, nie mieszamy zbyt długo składników i pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Ciasto jest lekkie, puszyste i wilgotne.

Do środka można dodać kropelki czekoladowe, dzięki czemu babka będzie miała jeszcze bardziej czekoladowy smak.

REKLAMA:

Pyszna będzie również z orzechami laskowymi, które drobno siekamy.

Oblewamy ją polewą z gorzkiej czekolady i dekorujemy startą czekoladą lub jajeczkami czekoladowymi.

Pyszna babka idealna na święta wielkanocne.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO CYTRYNOWE JAK ZE STARBUCKS

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM PISTACJOWYM

CIASTO CZEKOLADOWE NA KEFIRZE

REKLAMA:
babka-czekoladowa

BABKA CZEKOLADOWA Z JOGURTEM

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • 150 g masła o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 250 ml jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Formę na babkę smarujemy lekko masłem i obsypujemy bułką tartą lub mąką.

Masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy cukier oraz cukier waniliowy lub ekstrakt. Miksujemy przez ok. 5 – 8 minut, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Wlewamy jogurt i ponownie miksujemy.

Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i dodajemy szczyptę soli. Mieszamy łyżką do połączenia (nie dłużej). Nie mieszamy zbyt długo, aby nie było zakalca.

Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 165ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.

Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Oblewamy wierzch czekoladą i dekorujemy np. startą czekoladą.

babka-czekoladowa
babka-czekoladowa
babka-czekoladowa

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij