Znajdź swój przepis

Babka drożdżowa z czekoladą i kruszonką

20 marca, 2015

Niektórzy mówią, że mam rękę do ciast drożdżowych i w tym przypadku nieskromnie muszę się z tym zgodzić. Uwielbiam pracę z drożdżowymi wypiekami, nie ważne czy są to bułeczki, babki lub ciasta. Zawsze kojarzy mi się z czymś przyjemnym i działa antystresowo. Babka drożdżowa z czekoladą i kruszonką jest po prostu rewelacyjna, bardzo mocno czekoladowa i wilgotna.

Cudownie w nadzieniu współgra cynamon i czekolada. Nawet nie wiedziałam jak bardzo może być to dobre połączenie. Czekoladę możesz zastąpić np. nutellą, marmoladą lub innym nie za bardzo wilgotnym nadzieniem.

Kilka uwaga na temat wykonania: samo ciasto jest dziecinnie proste. Nadzienie nakładaj tak, aby na środku nie było go za dużo. Po pierwszym pieczeniu już wiem, że później gorzej jest go skręcać. Zostaw kilka cm wolnej przestrzeni od brzegów. Postępuj delikatnie z jej formowanie, aby nie przerwać ciasta, ponieważ wtedy będzie wyciekać czekolada.

Koniecznie po upieczeniu zostaw babkę do całkowitego wystudzenia. Wiem, że ciężko jest wytrzymać, ale czekolada musi stężeć inaczej ciężko się kroi i wcale nie jest, aż tak smacznie.

Babka jest ciężka, mocno napakowana czekoladą, aromatyczna i słodka. Coś dla fanów czekolady, ale tej dobrej gorzkiej.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

babka-z-czekolada-i-kruszonka-2

BABKA DROŻDŻOWA Z CZEKOLADĄ I KRUSZONKĄ – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 8 g drożdży suchych lub ok. 20 g świeżych
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka, ciepłego
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko, całe
  • 1 żółtko
  • 115 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • szczypta soli

 SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 230 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki masła lub margaryny, temp. pokojowa

 SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki masła lub margaryny, temp. pokojowa

 DODATKOWO:

  •  1 białko do posmarowania

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże suche lub świeże oraz szczyptę cukru. Zostawiamy na 5 min, aż zacznie zmieniać swoja konsystencję i pojawią się pęcherzyki powietrza.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Jajko i żółtko mieszamy z cukrem i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy sól, zaczyn drożdżowy i mieszamy. Wyrabiamy przez chwilę. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i wyrabiamy. Ciasto będzie wyglądać jakby się nie udało, ale nie przerywaj wyrabiania, aż będzie gładkie i jednolite. Zajmie to około 5-10 min. Ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy folią i zostawiamy do podwojenia objętości ok. 1-1,5 godz.

Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki, dodajemy cynamon, cukier oraz masło. Dokładnie mieszamy.

Napuszone ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Wałkujemy placek o wym 40×45 cm i grubość ok. 0,3 mm. Rozkładamy równomiernie posiekaną czekoladę, zostawiając 2-3 cm wolnej przestrzeni od krawędzi. Białkiem smarujemy wolne miejsca i zwijamy jak roladę. Następnie zwijamy na pół i zawijamy jeden koniec przez drugi. Na koniec ciasto przekręcamy jeszcze 2-3 razy. Wkładamy do wyłożonej papierem keksówki o wym. 12×24 cm. Przykrywamy folia i zostawiamy na 20-30 min do napuszenia.

Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i szybko rozcieramy dłońmi, aż powstaną grudki. Przed pieczeniem smarujemy białkiem i obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 170 C przez ok. 50 min. Po tym czasie dopiekamy jeszcze przez 10 min w temp. 150 C. Studzimy w formie przez pół godziny, wyciągamy z formy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia (ok. 3 godz). Nie kroimy ciepłego ciasta, ponieważ nie utrzyma wtedy kształtu.

Poniżej znajdziesz zdjęcia z wykonania krok po kroku.

babka-z-czekolada-drozdzowa-1

babka-z-czekolada-i-kruszonka-1

babka-z-czekolada-i-kruszonka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Proszę o informacje, czy do zrobienia ciasta zamiast mleka mogę użyć wodę albo np. mleko ryżowe?

    1. Można użyć mleka ryżowego :)

  2. Robiłam kilkukrotnie. Babka jest przepyszna. Dziękuję za ten przepis 🙂

  3. Witam serdecznie, już doczytałam sobie całą procedurę i wiem, że wstawiamy na pierwsze wyrastanie na noc. Potem takie zimne, całkowicie nie lepiące i fajne do formowania się kształtuje i pracuje się nim doskonale ???? rośnie i pieczemy ???? Gdyby ktoś miał jakieś wątpliwości ????

  4. Muszę dopytać jednak ☺️☺️ chcę zrobić ciasto dziś a jutro pięć. A nie bardzo rozumiem to trzymanie w lodówce ???? w którym momencie schować i jak postępować rano? Proszę o odpowiedź, bo to wygląda nieziemsko…

  5. Witam ???? czy jest możliwość przygotowania ciasta wcześniej, trzymania je w lodówce i pieczenie kolejnego dnia?

    1. aneta Autor says:

      Tak, samo ciasto drożdżowe możesz zrobić wieczorem i włożyć owinięte folią do lodówki. Następnego dnia postępuj zgodnie z przepisem.

  6. Moja pierwsza drożdżówka wyszła super. Dzisiaj próbuje z innym nadzieniem ????. Dziękuję za przepis ????

  7. Agnieszka says:

    Babka pyszna ,ale nie wiem co robię zle ze środek się zapada a zakalca nie ma tak jakby było za dużo czekolady . Tobie już drugi raz oto samo się robi

  8. Ciasto jak marzenie. Wyszła ogromna. Wychodziła z formy, praktycznie potroiła swoją wielkość . Wcale nie ciężka, lekka puszysta , mięciutka. Może dlatego że mam rękę do drożdżowego. To już któreś moje ciasto u Pani , zawsze jestem mile zaskoczona efektem i smakiem.

  9. A to moje pierwsze ciasto drożdżowe w takiej postaci. Chyba coś poszło mi nie tak ponieważ nie wyrosło jakoś szczególnie. Chyba dodam za dużo masła albo mąki nie wiem. Ale nie poddaje się zobaczymy co będzie po upieczeniu ????

  10. Świetny przepis robiłam wiele razy jest przepyszna polecam

  11. Monika M. says:

    Świetny przepis! Drożdżówka wyszła jak marzenie…
    Dziękuję!

  12. Karolina D. says:

    Polecam to ciasto z twarogiem lub sliwkami????????

  13. Agnieszka L. says:

    ciasto drożdżowe to moja zmora… nooo nie wychodziło mi ale… i bułeczki, i to… pyyycha… wyszło cudnie (jak na moje zdolności to nawet bardzo). Nie boję się już pracy z drożdżowym ciastem… dziękuję ☺️ wiele przepisów próbowałam a tu: czytelnie, prosto, bez niepotrzebnych udziwnień… taaak UWIELBIAM i polecam! dodałam trochę mniej czekolady ale i tak jest moooc ???? mniam…
    https://uploads.disquscdn.com/images/ed947eefdf86923088d111ad30ce2e7902fed42b151f937ce30479416dbba1d2.jpg

    1. Ilovebake says:

      Super Ci się udało :)

  14. Czy można do niej użyć nutelli , wolę słodszą wersję;)

    1. Można, ale można także dodać mleczną czekoladę :)

  15. Właśnie się zabieram za pieczenie, a do kruszonki mam ochotę dodać startej skórki cytryny, zobaczymy co mi z tego wyjdzie :)

    1. wyjdzie pysznie :)

  16. Lepiej piec na termoobiegu czy gora-dol? Zaraz zabieram sie za zaczyn. Pozdrawiam :)

    1. góra-doł :)

    2. Wyszła super ;) miałam problem żeby ją tak ładnie zwinąć, ale koniec końców dałam radę, czekolada nie wypłynęła, a czekoladowe wzorki wyszły ślicznie :) cieszę się tym bardziej, że był to mój pierwszy drożdżowy wypiek.

    3. A tutaj jeszcze dowody ;)

  17. Bardzo smaczne :) Na ciepło można zjeść część, która jest końcówką bez czekolady jak ma się w domu łasucha.

  18. Pingback: Anonim
  19. Pingback: Jesionki 2.
  20. Magdalena M. says:

    Siedzi w piekarniku☺…pachnie nieziemsko

    1. Ilovebake says:

      trzeba bo najlepiej smakuje właśnie jak wystygnie wtedy czekolada super smakuje połączona z cynamonem. Fajnie będzie jeśli pokażesz jak Ci wyszła :) pozdrawiam

  21. Wygląda fantastycznie, taka puchata :)
    Pyszna musiała być :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x