Znajdź swój przepis

Babka drożdżowa z nutellą

25 marca, 2015

Dodatek do ciasta nutelli to zawsze dobry pomysł, szczególnie dla dzieci. Tym razem babka drożdżowa z nutellą dała niesamowity efekt po przekrojeniu. Babkę wykonujemy podobnie jak inne drożdżowe wypieki, natomiast wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek, wykładamy nutellę i zwijamy jak roladę. Ciasto wkładamy do formy babkowej i mamy świetny wypiek idealny na Wielkanoc.

Babkę drożdżowa z nutellą polecam upiec w dniu świąt i  nie czekać za długo z jej jedzeniem. Każdy dzień zabiera jej świeżość, smak i delikatność.

Jeśli babka zostanie po świętach można wykonać z niej doskonały pudding np. kroimy na kawałki, zalewamy budyniem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 min w temp. 180 C. Świetny patent na to, aby nie wyrzucać jedzenia.

Uwaga: jeśli nutellę będzie ciężko rozsmarować na cieście można ją lekko podgrzać wtedy będzie miała bardziej płynna konsystencję.

Babka jest lekka, puszysta, delikatna i mega czekoladowa. Dodatek nutelli sprawia, że zyskuje lekko orzechowy posmak i wnętrze babki nie jest suche.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na babkę wielkanocną.

babka-drozdzowa-z-nutella-2

BABKA DROŻDŻOWA Z NUTELLA – PRZEPIS

 SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 2 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 8 g drożdży suchych lub 20 g świeżych
  • 1/2 szklanki mleka, ciepłego
  • 2 jajka
  • 75 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • szczypta soli

 DODATKOWO:

  •  3/4 szklanki nutelli

 SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  •  70 g gorzkiej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki 30%

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier, sól, suche drożdże (ze świeżych wykonujemy zaczyn). Wlewamy roztrzepane jajka, ciepłe mleko i chwilę wyrabiamy. Następnie dodajemy pokrojone na kawałeczki masło i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Uwaga: ciasto na początku będzie się rozwarstwiać, ale nie przestawaj wyrabiać i w końcu będzie jednolite. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, owijamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (1-1,5 godz.). Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolicę i wałkujemy na placek o dł. ok. 45 cm. i grubości lekko powyżej 1 cm. Smarujemy ciasto nutellą, zostawiając ok. 1-2 cm wolnej przestrzeni przy brzegach. Zwijamy jak roladę i wkładamy do formy (łączeniem ku górze). Formę owijamy folia i zostawiamy, aż ciasto podrośnie prawie wypełniając całą formę. Po tym czasie pieczemy w temp. 200 C przez 25-30 min, aż babka będzie mocno zarumieniona. Po upieczeniu zostawiamy na 15 min w formie po czym delikatnie wyciągamy z formy i studzimy. Czekoladę i kremówkę przekładamy do żaroodpornej miseczki, wkładamy nad garnuszek z lekko gotującą się wodą. Raz na jakiś czas mieszamy, aż do połączenia. Polewę zostawiłam do lekkiego stężenia ok. 15 min i dopiero wtedy polewałam ciasto. Dekorowałam czekoladowymi jajeczkami.

babka-drozdzowa-z-nutella-1

babka-drozdzowa-z-nutella-5

babka-drozdzowa-z-nutella-7

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Hania K. says:

    Udała się:) Rewelacyjny smak! Czekolada z ciastem drożdżowym to jest to! :)

  2. witam ;) planuję upiec tę babkę na tegoroczne święta, jednak nie jestem pewna jaką wielkość formy powinnam wybrać.. czy tortownica o średnicy 26 cm z kominem będzie odpowiednia? będę niezmiernie wdzięczna za poradę :)

    1. Ilovebake says:

      U mnie była to najzwyklejsza forma babkowa o szer. około 24 i wys. 10 cm

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x