Babka jogurtowa to kolejny pyszny przepis na Wielkanoc. Mocno wilgotna, puszysta i zarazem delikatna w swojej strukturze. W tym przepisie na babkę nie ma znaczenia jaki dodasz jogurt, może być naturalny lub grecki.
Do babki dodałam skórkę oraz sok z cytryny, aby przełamać słodki smak i lekko orzeźwić. Fajnie komponuje się z cytrynowym lukrem.
Koniecznie do babki dodawaj składniki o tej samej temperaturze. W innym wypadku zakalec jest „murowany”. Podczas przygotowywania staraj się nie miksować za mocno ciasta, tylko do połączenia składników nie dłużej. Wtedy babka będzie delikatniejsza i bardziej lekka.
Babkę jogurtową możesz również upiec w długiej keksówce, jeśli akurat nie masz formy na babkę.
Babka jogurtowa to doskonały pomysł na Wielkanoc dla osób, które uwielbiają wilgotne, puszyste i lekkie ciasta. Następnego dnia równie smaczna i wilgotna.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Babki Wielkanocne.
BABKA JOGURTOWA
SKŁADNIKI NA BABKĘ:
- 2 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 1/4 szklanki cukru
- 225 g masła, temp. pokojowa
- 225 g jogurtu naturalnego np. greckiego
- 3 jajka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka wody
* 1 szklanka o pojemności 250 ml
Wszystkie składniki na babkę powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy razem z proszkiem oraz sodą. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, miksujemy do połączenia. Dodajemy sok oraz skórkę z cytryny oraz sól i ponownie miksujemy. W kilku porcjach dodajemy przesiane suche składniki naprzemiennie z jogurtem. Kończymy dodając suche składniki. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu babkę zostawiamy przy lekko uchylonych drzwiczkach na około pół godziny. Wyciągamy, zostawiamy do wystudzenia i wyjmujemy z formy. Cukier puder przesiewamy, dodajemy sok z cytryny i wodę. Mieszamy i wylewamy lukier na babkę. Udekorować skórką cytrynową lub pomarańczową.
Czy mogę zastąpić masło olejem? Jeśli tak, w jakich proporcjach? Ile gramów masła, tyle ml oleju?
W tym przepisie lepiej nie zmieniac.
Wiyam mozna juz we czw upiec? Przed niedziala? :)
Tak
Najlepsza babka jaką do tej pory robiłam na Wielkanoc
Dzień dobry:-) Jakie wymiary powinna mieć foremka do tego przepisu?
Czy mogę piec na termoobiegu?
Najlepiej bez
Najlepszy przepis na babkę! ????????????
Dziękuję :)
Cudownie wyrosła i bardzo smakowicie wygląda. Będzie następna na mojej liście do zrobienia :)