Pyszna i leciutka babka piaskowa bez użycia miksera. Babkę wykonasz błyskawicznie i nie ma mowy o zakalcu.
Babka piaskowa to jeden z prostszych wypieków jakie można wykonać na święta wielkanocne.
Delikatna jak puszek, wilgotna o maślanym smaku i aromacie wanilii.
Babka piaskowa bez miksera sprawdzi się doskonale dla osób, które szukają prostego i zarazem smacznego przepisu na babkę.
Babka spokojnie może podstać nawet kilka dni nie tracąc swojego smaku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.
BABKA PIASKOWA BEZ MIKSERA
SKŁADNIKI NA BABKĘ:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 3 jajka, temp. pokojowa
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Keksówkę o wym. 12×28 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy do miseczki razem z proszkiem (1/4 szklanki odejmujemy i odstawiamy na bok). Do suchych składników dodajemy cukier i mieszamy. Masło roztapiamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Do suchych składników dodajemy jajka i mieszamy np. trzepaczką. Następnie wlewamy masło oraz ekstrakt i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy 1/4 szklanki mąki i ponownie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka.
Czy na tym przepisie wyjdzie dwukolorowa babka, czyli np. z kakao?
Czy mogła by mi pani doradzić czy wyjdzie mi to ciasto w formie sylikonowej np. w kształcie kaczuszki ostatnio kupiłam i zastanawiam się czy ta forma do tego przepisu pasuje . :)
jak najbardziej :)
Babka Gotowa! Pyszna :) szybka i prosta. Polecam!