Znajdź swój przepis

Babka pistacjowa

17 kwietnia, 2025

Babka pistacjowa z polewą z białej czekolady i kremu pistacjowego. Leciutka, puszysta i zarazem maślana babka idealna na Wielkanoc.

Babka z tego przepisu jest bardzo prosta, szybka i nieco piaskowa w konsystencji.

Długo zachowuje swoją świeżość i można ją upiec nawet na 2 – 3 dni przed świętami.

Zamiast mąki ziemniaczanej możesz użyć budyniu waniliowego w proszku.

Polewa to połączenie białej czekolady z odrobiną śmietanki i kremu pistacjowego.

REKLAMA:

Kolor polewy zależny jest od użytego kremu. Im bardziej intensywny i mocno zielony kolor tym polewa będzie bardziej pistacjowa.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

MAZUREK DUBAJSKI

TORT DUBAJSKI

BABKA Z GOTOWANYCH CYTRYN

babka

BABKA PISTACJOWA

SKŁADNIKI:

REKLAMA:
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 190 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g masła, roztopionego
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 160 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

POLEWA PISTACJOWA

  • 100 g białej czekolady
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 2 – 3 łyżki kremu pistacjowego

DODATKOWO

  • 2 – 3 łyżki posiekanych pistacji

PRZYGOTOWANIE:

Formę na babkę z kominem (u mnie średnica z góry ok. 23 cm) smarujemy lekko masłem o oprószamy mąką lub bułką tartą. Nadmiar strzepujemy z formy i odstawiamy na bok.

Jajka miksujemy razem ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę (ok. 10 – 15 minut). Następnie powoli wlewamy ostudzone masło i miksujemy na niskich obrotach miksera do połączenia. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę ziemniaczaną, tortową oraz proszek do pieczenia. Chwilkę miksujemy również na niskich obrotach tylko do połączenia składników (nie dłużej).

Gotowe ciasto wylewamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę zostawiamy na ok. 15 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Delikatnie wyciągamy z formy.

Do rondelka przekładamy białą czekoladę, wlewamy śmietankę i dodajemy krem pistacjowy. Mieszamy lekko do rozpuszczenia składników. Kolor polewy zależy od rodzaju kremu pistacjowego. Oblewamy wierzch babki i od razu obsypujemy posiekanymi drobno pistacjami.

babkaz pistacjami
babka z pistacjami
babka z pistacjami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij