Babka pistacjowa z polewą cytrynową i posiekanymi pistacjami. Słodziutka, wilgotna i niesamowicie prosta w przygotowaniu.
Babka jest niezwykle wilgotna dzięki dodaniu do ciasta mleka oraz oleju rzepakowego.
Olej rzepakowy Kujawski wprowadził nowy, odświeżony wygląd butelki, którą lepiej trzymamy w dłoni oraz bardziej funkcjonalny korek (zerknij na zdjęcie poniżej przepisu).
Butelka jest smuklejsza i ma bardziej wydłużony kształt.
Otwieramy bez potrzeby usuwania w środku plastiku. Wystarczy wybrać stronę , która z jednej ma większy strumień lub z drugiej mniejszy idealny do precyzyjnego odmierzenia potrzebnej ilości oleju.
Nowy design oleju inspirowany jest fartuszkiem Kujawianek znanym z reklam marki.
Ciasto pistacjowe z przepisu jest idealny na szybki i bardzo prosty wypiek.
Na wierzch dałam polewę z lekką nutką cytryny i posiekane pistacje.
W sezonie ciasto można również udekorować owocami np. malinami lub borówkami.
Cudowne, aromatyczne z dużą ilością pistacji. Przepyszne na każdą okazję.

BABKA PISTACJOWA Z POLEWĄ
SKŁADNIKI:
- 250 ml mleka o temp. pokojowej
- 100 ml oleju rzepakowego Kujawski
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 100 g zmielonych pistacji, niesolonych
- 250 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
POLEWA
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny
- 2 – 3 łyżki posiekanych pistacji
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę okrągła o wymiarach ok. 21 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, natomiast boki lekko smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Mleko wlewamy do miseczki razem z olejem. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy i wlewamy sok z cytryny. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Wsypujemy zmielone pistacje i ponownie mieszamy. Wprost do miseczki dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy łyżką do połączenia składników.
Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny i chwilkę mieszamy do uzyskania gęstej polewy. Oblewamy wierzch ciasta i dekorujemy posiekanymi pistacjami. Smacznego.
Post sponsorowany




Czy można ją zrobić w tradycyjnej formie na babki?
Tak, ale mniejszej niż klasyczne lub w formie na mini babeczki:)