Znajdź swój przepis

Babka pistacjowa z polewą

15 marca, 2025

Babka pistacjowa z polewą cytrynową i posiekanymi pistacjami. Słodziutka, wilgotna i niesamowicie prosta w przygotowaniu.

Babka jest niezwykle wilgotna dzięki dodaniu do ciasta mleka oraz oleju rzepakowego.

Olej rzepakowy Kujawski wprowadził nowy, odświeżony wygląd butelki, którą lepiej trzymamy w dłoni oraz bardziej funkcjonalny korek (zerknij na zdjęcie poniżej przepisu).

Butelka jest smuklejsza i ma bardziej wydłużony kształt.

Otwieramy bez potrzeby usuwania w środku plastiku. Wystarczy wybrać stronę , która z jednej ma większy strumień lub z drugiej mniejszy idealny do precyzyjnego odmierzenia potrzebnej ilości oleju.

REKLAMA:

Nowy design oleju inspirowany jest fartuszkiem Kujawianek znanym z reklam marki.

Ciasto pistacjowe z przepisu jest idealny na szybki i bardzo prosty wypiek.

Na wierzch dałam polewę z lekką nutką cytryny i posiekane pistacje.

W sezonie ciasto można również udekorować owocami np. malinami lub borówkami.

Cudowne, aromatyczne z dużą ilością pistacji. Przepyszne na każdą okazję.

babka pistacjowa

BABKA PISTACJOWA Z POLEWĄ

SKŁADNIKI:

REKLAMA:
  • 250 ml mleka o temp. pokojowej
  • 100 ml oleju rzepakowego Kujawski
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 100 g zmielonych pistacji, niesolonych
  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

POLEWA

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 – 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 – 3 łyżki posiekanych pistacji

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę okrągła o wymiarach ok. 21 cm wykładamy na dnie papierem do pieczenia, natomiast boki lekko smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.

Mleko wlewamy do miseczki razem z olejem. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy i wlewamy sok z cytryny. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Wsypujemy zmielone pistacje i ponownie mieszamy. Wprost do miseczki dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy łyżką do połączenia składników.

Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny i chwilkę mieszamy do uzyskania gęstej polewy. Oblewamy wierzch ciasta i dekorujemy posiekanymi pistacjami. Smacznego.

Post sponsorowany

olej rzepakowy kujawski
babka pistacjowa
babka pistacjowa
babka pistacjowa

Dołącz do dyskusji

  1. Czy można ją zrobić w tradycyjnej formie na babki?

    1. Tak, ale mniejszej niż klasyczne lub w formie na mini babeczki:)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij