Babka serowa lub twarogowa jest wilgotna, puszysta i szybka w przygotowaniu. Idealna na świąteczny stół w Wielkanoc.
W przypadku babki z tego przepisu trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach: nie mieszamy zbyt długo masy z mąką, wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Babkę pieczemy do suchego patyczka.
Twaróg świetnie nawilża ciasto i nadaje lekko serowego posmaku.
Babkę możesz podawać oprószoną cukrem pudrem lub oblać lukrem z nutką cytryny.
Jeśli lubisz słodsze wypieki polej ją lukrem.
Ciasto możesz wykonać na dzień lub dwa przed świętami, będzie pyszna i wilgotna tak jak po upieczeniu.
Prosty i szybki przepis, który jest jednym z łatwiejszych do wykonania.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BABKA SEROWA
SKŁADNIKI:
- 200 g masła o temp. pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub migdałów
- 250 g twarogu półtłustego, zmielonego lub z wiaderka
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Formę na babkę z kominem smarujemy lekko masłem i oprószamy mąką. Nadmiar strzepujemy z formy.
Miękkie masło o temp. pokojowej miksujemy przez chwilkę. Następnie dodajemy cukier oraz ekstrakt i miksujemy przez ok. 5 minut. Dodajemy po jednym jajku miksując do połączenia. Następnie dodajemy twaróg i ponownie miksujemy. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy łyżką do połączenia (nie dłużej).
Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka.
Studzimy w formie, delikatnie wyciągamy i oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy polewą.



Zrobiłam w formie mini babeczek z kominem – rewelacja. Są miękkie i wilgotne. Nie lubię piaskowych i drożdżowych babek a to jest alternatywa dla nich. Zarówno ja jak i goście jesteśmy zachwyceni. Dziękuję za ten przepis
Dziękuję bardzo :)
Jakiego twarogu Pani użyła? tzn. jakiej firmy ?
Użyłam twarogu z wiaderka Włoszczowa :)