Znajdź swój przepis

Babka serowa

9 kwietnia, 2025

Babka serowa lub twarogowa jest wilgotna, puszysta i szybka w przygotowaniu. Idealna na świąteczny stół w Wielkanoc.

W przypadku babki z tego przepisu trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach: nie mieszamy zbyt długo masy z mąką, wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Babkę pieczemy do suchego patyczka.

Twaróg świetnie nawilża ciasto i nadaje lekko serowego posmaku.

Babkę możesz podawać oprószoną cukrem pudrem lub oblać lukrem z nutką cytryny.

REKLAMA:

Jeśli lubisz słodsze wypieki polej ją lukrem.

Ciasto możesz wykonać na dzień lub dwa przed świętami, będzie pyszna i wilgotna tak jak po upieczeniu.

Prosty i szybki przepis, który jest jednym z łatwiejszych do wykonania.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BABKA CZEKOLADOWA Z JOGURTEM

CIASTO CZEKOLADOWE NA KEFIRZE

BABKA CYTRYNOWA NA OLEJU

REKLAMA:
babka

BABKA SEROWA

SKŁADNIKI:

  • 200 g masła o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub migdałów
  • 250 g twarogu półtłustego, zmielonego lub z wiaderka
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.

Formę na babkę z kominem smarujemy lekko masłem i oprószamy mąką. Nadmiar strzepujemy z formy.

Miękkie masło o temp. pokojowej miksujemy przez chwilkę. Następnie dodajemy cukier oraz ekstrakt i miksujemy przez ok. 5 minut. Dodajemy po jednym jajku miksując do połączenia. Następnie dodajemy twaróg i ponownie miksujemy. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy łyżką do połączenia (nie dłużej).

Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka.

Studzimy w formie, delikatnie wyciągamy i oprószamy cukrem pudrem lub oblewamy polewą.

babka twarogowa
babka
babka

Dołącz do dyskusji

  1. Zrobiłam w formie mini babeczek z kominem – rewelacja. Są miękkie i wilgotne. Nie lubię piaskowych i drożdżowych babek a to jest alternatywa dla nich. Zarówno ja jak i goście jesteśmy zachwyceni. Dziękuję za ten przepis

    1. Dziękuję bardzo :)

  2. Jakiego twarogu Pani użyła? tzn. jakiej firmy ?

    1. Użyłam twarogu z wiaderka Włoszczowa :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij