Babka śmietankowa z kawałkami czekolady na bazie ubitej śmietanki kremówki 30% MU. Niesamowicie wilgotna, delikatna i słodka z kropelkami czekoladowymi. Wierzch polałam lukrem o cytrynowym smaku.
Babkę możesz wykonać nawet kilka dni wcześniej i przechowywać pod kloszem lub owinąć folią i włożyć do lodówki.
Zazwyczaj większość przepisów na babkę śmietankową bazuje na kwaśnej śmietanie 18%, natomiast tutaj dajemy słodką kremówkę i w dodatku ubijamy ją na sztywno. Ubita śmietanka nadaje ciastu lżejszej konsystencji, a zawartość 30% tłuszczu sprawia, że ciasto nie jest suche i spokojnie można ją wykonać 2-3 dni przed świętami.
Babka śmietankowa z kawałkami czekolady będzie świetnym pomysłem na nadchodzące świętami i zarazem tradycyjnym akcentem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.
BABKA ŚMIETANKOWA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
SKŁADNIKI NA BABKĘ:
- 1 3/4 szklanki mąki tortowej
- 40 g budyniu śmietankowego, proszek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml śmietanki kremówki 36% MU
- 3 jajka, duże
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji (opcjonalnie)
- ok. 50 g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki wody lub mleka
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę
z
kominkiem
smarujemy
masłem
i
bułką
tartą.
Jajka
powinny
być
w
temp.
pokojowej,
natomiast
śmietanka
prosto
z
lodówki.
Mąkę
przesiewamy
razem
z
proszkiem
budyniowym
oraz
proszkiem.
Śmietankę
miksujemy
na
sztywną
masę.
Jajka
miksujemy
razem
z
cukrem
na
jasną
i
puszystą
masę.
Następnie
dodajemy
śmietankę
i
delikatnie
łyżką
lub
szpatułką
mieszamy
do
połączenia.
Na
koniec
dodajemy
wanilię
oraz
w
kilku
niedużych
porcjach
suche
składniki
i
czekoladę.
Mieszamy
za
każdym
razem
tylko
do
połączenia.
Wykładamy
ciasto
do
formy
i
pieczemy
w
temp.
175
C
przez
około
40-50
min.
do
tzw.
suchego
patyczka.
Wyjmujemy
i
zostawiamy
do
wystudzenia,
następnie
delikatnie
wyciągamy
z
formy.
Cukier
puder
przesiewamy
do
miseczki,
następnie
dodajemy
sok
z
cytryny
oraz
wodę
i
mieszamy.
Powinien
powstać
gęsty,
ale
płynny
lukier.
Polewamy
wierzch
babki
i
zostawiamy
na
30
min.
do
stężenia
lukru.
Komentarze
elo, a moze byc smietanka 30%, czy musi byc koniecznie 36?
36% smietanka jest gęstsza więc tutaj jest lepsza w tym przepisie
Super przepis do przygotowania z dzieckiem. Rzeczywiście ciasto wilgotne, delikatne i aksamitne w smaku. Wydaje mi się że na dzień następny jeszcze lepsza . Babka świetna na Wielkanoc. Już mam zapisany przepis w swoim zeszycie . Polecam .