Znajdź swój przepis

Babka śmietankowa z kawałkami czekolady

31 marca, 2020

Babka śmietankowa z kawałkami czekolady na bazie ubitej śmietanki kremówki 30% MU. Niesamowicie wilgotna, delikatna i słodka z kropelkami czekoladowymi. Wierzch polałam lukrem o cytrynowym smaku.

Babkę możesz wykonać nawet kilka dni wcześniej i przechowywać pod kloszem lub owinąć folią i włożyć do lodówki.

Zazwyczaj większość przepisów na babkę śmietankową bazuje na kwaśnej śmietanie 18%, natomiast tutaj dajemy słodką kremówkę i w dodatku ubijamy ją na sztywno. Ubita śmietanka nadaje ciastu lżejszej konsystencji, a zawartość 30% tłuszczu sprawia, że ciasto nie jest suche i spokojnie można ją wykonać 2-3 dni przed świętami.

Babka śmietankowa z kawałkami czekolady będzie świetnym pomysłem na nadchodzące świętami i zarazem tradycyjnym akcentem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.

Babka śmietankowa

BABKA ŚMIETANKOWA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 40 g budyniu śmietankowego, proszek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 ml śmietanki kremówki 36% MU
  • 3 jajka, duże
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji (opcjonalnie)
  • ok. 50 g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wody lub mleka

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę z kominkiem smarujemy masłem i bułką tartą.
Jajka powinny być w temp. pokojowej, natomiast śmietanka prosto z lodówki. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym oraz proszkiem. Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy śmietankę i delikatnie łyżką lub szpatułką mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy wanilię oraz w kilku niedużych porcjach suche składniki i czekoladę. Mieszamy za każdym razem tylko do połączenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia, następnie delikatnie wyciągamy z formy.
Cukier puder przesiewamy do miseczki, następnie dodajemy sok z cytryny oraz wodę i mieszamy. Powinien powstać gęsty, ale płynny lukier. Polewamy wierzch babki i zostawiamy na 30 min. do stężenia lukru.

Babka śmietankowa Babka śmietankowa Babka śmietankowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. A czy można zrobić taką babkę ale kakaową? Ile kakao należałoby dodać ? Przepis jest super robiłem wiele razy z niego. Teraz właśnie wpadłem na pomysł aby zrobić z kakao

    1. Odjąć np. Dwie łyżki mąki i zastąpić kakao :)

  2. elo, a moze byc smietanka 30%, czy musi byc koniecznie 36?

    1. aneta Autor says:

      36% smietanka jest gęstsza więc tutaj jest lepsza w tym przepisie

  3. Magdalena says:

    Super przepis do przygotowania z dzieckiem. Rzeczywiście ciasto wilgotne, delikatne i aksamitne w smaku. Wydaje mi się że na dzień następny jeszcze lepsza . Babka świetna na Wielkanoc. Już mam zapisany przepis w swoim zeszycie . Polecam .

  4. czy można pominąć czekoladę w tym przepisie ? :)

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  5. Witam, czy mogłaby Pani podać średnicę formy na babkę?

    1. aneta Autor says:

      okolo 21-22 cm :)

  6. Angelkika says:

    Witam . Mam pytanko czy zamiast śmietanki kremówki 36% mogę zastąpić na kremówkę 30&

    1. aneta Autor says:

      mozna :)

    2. Angelkika says:

      Super ;) dziękuje za odpowiedź

  7. Czy można wykonać tę babkę w wersji cytrynowej, dodając do ubitych jajek sok cytrynowy i skórkę otartą z cytryny? A czy babka upiekłaby się w keksówce a nie formie z kominem?pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      powinno byc ok z cytryna :) w keksowce tez mozna :)

  8. A czy zamiast czekolady można dodać, np. owoce? Czy wyjdzie zakalec?

    1. aneta Autor says:

      W tym przepisie lepiej nie dodawać

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x