Babka śmietankowa z kawałkami czekolady na bazie ubitej śmietanki kremówki 30% MU. Niesamowicie wilgotna, delikatna i słodka z kropelkami czekoladowymi. Wierzch polałam lukrem o cytrynowym smaku.
Babkę możesz wykonać nawet kilka dni wcześniej i przechowywać pod kloszem lub owinąć folią i włożyć do lodówki.
Zazwyczaj większość przepisów na babkę śmietankową bazuje na kwaśnej śmietanie 18%, natomiast tutaj dajemy słodką kremówkę i w dodatku ubijamy ją na sztywno. Ubita śmietanka nadaje ciastu lżejszej konsystencji, a zawartość 30% tłuszczu sprawia, że ciasto nie jest suche i spokojnie można ją wykonać 2-3 dni przed świętami.
Babka śmietankowa z kawałkami czekolady będzie świetnym pomysłem na nadchodzące świętami i zarazem tradycyjnym akcentem, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.
BABKA ŚMIETANKOWA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY
SKŁADNIKI NA BABKĘ:
- 1 3/4 szklanki mąki tortowej
- 40 g budyniu śmietankowego, proszek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml śmietanki kremówki 36% MU
- 3 jajka, duże
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji (opcjonalnie)
- ok. 50 g kropelek czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki wody lub mleka
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę z kominkiem smarujemy masłem i bułką tartą.
Jajka powinny być w temp. pokojowej, natomiast śmietanka prosto z lodówki. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym oraz proszkiem. Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy śmietankę i delikatnie łyżką lub szpatułką mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy wanilię oraz w kilku niedużych porcjach suche składniki i czekoladę. Mieszamy za każdym razem tylko do połączenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia, następnie delikatnie wyciągamy z formy.
Cukier puder przesiewamy do miseczki, następnie dodajemy sok z cytryny oraz wodę i mieszamy. Powinien powstać gęsty, ale płynny lukier. Polewamy wierzch babki i zostawiamy na 30 min. do stężenia lukru.
Czy sylikonowa formę na babke również trzeba wysmarować i podsypać bułką ?
Nie :)
Czy zamiast budyniu mogę dać coś innego, np. mąkę ziemniaczaną? i w jakich proporcjach?
Proszę dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej :)
W opisie babki podana jest śmietana 30 %, w składnikach 36 %, w odpowiedzi na jeden z komentarzy powinna być 36 % z uzasadnieniem dlaczego właśnie taka, w innym komentarzu 30 %. Więc jaka ma być ta śmietana?
Jeśli zostanie użyta śmietanka 30% ciasto również się uda :)
A czy można zrobić taką babkę ale kakaową? Ile kakao należałoby dodać ? Przepis jest super robiłem wiele razy z niego. Teraz właśnie wpadłem na pomysł aby zrobić z kakao
Odjąć np. Dwie łyżki mąki i zastąpić kakao :)
elo, a moze byc smietanka 30%, czy musi byc koniecznie 36?
36% smietanka jest gęstsza więc tutaj jest lepsza w tym przepisie
Super przepis do przygotowania z dzieckiem. Rzeczywiście ciasto wilgotne, delikatne i aksamitne w smaku. Wydaje mi się że na dzień następny jeszcze lepsza . Babka świetna na Wielkanoc. Już mam zapisany przepis w swoim zeszycie . Polecam .
czy można pominąć czekoladę w tym przepisie ? :)
tak :)
Witam, czy mogłaby Pani podać średnicę formy na babkę?
okolo 21-22 cm :)
Witam . Mam pytanko czy zamiast śmietanki kremówki 36% mogę zastąpić na kremówkę 30&
mozna :)
Super ;) dziękuje za odpowiedź
Czy można wykonać tę babkę w wersji cytrynowej, dodając do ubitych jajek sok cytrynowy i skórkę otartą z cytryny? A czy babka upiekłaby się w keksówce a nie formie z kominem?pozdrawiam
powinno byc ok z cytryna :) w keksowce tez mozna :)
A czy zamiast czekolady można dodać, np. owoce? Czy wyjdzie zakalec?
W tym przepisie lepiej nie dodawać