Pyszna i prosta babka trójkolorowa w trzech smakach: kakaowym, makowym i kokosowym. Mięciutka, maślana i wilgotna będzie doskonała na świąteczny stół.
Ciasto ucierane musisz wykonywać ze składników, które są w temperaturze pokojowej.
Babka jest idealna zaraz po upieczeniu, ale równie smaczna będzie nawet na drugi i trzeci dzień. Przechowuj ją pod szczelnym przykryciem, aby nie stała się sucha.
Babka trójkolorowa to ciekawy pomysł i przepis na babkę wielkanocną. Trzy smaki fajnie ze sobą współgrają przez co ciasto nie jest nudne. Po przekrojeniu warstwy pięknie wyglądają i babka wygląda bardzo ciekawie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki wielkanocne.
BABKA TRÓJKOLOROWA
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 230 g masła, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek, dużych
- 2 łyżeczki kakao
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki maku, ziarenka
- 1/3 szklanki mleka
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Miękkie masło miksujemy z cukrem na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia. Dalej dodajemy mąkę oraz mleko. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy przesiane kakao i miksujemy do połączenia. Następnie do drugiej ziarenka maku i do trzeciej wiórki. Wykładamy ciasto na początku kakaowe, makowe i z wiórkami. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka.
Jaki olej dodać? Nie jest wymieniony w składnikach, chyba mleko. Pozdrawiam.
Już poprawiłam :)
Dzień dobry. A jak duża keksówka powinna być? Pozdrawiam.
Ps. Ten blog i przepisy są genialne !
Dziękuję :) u mnie 12×28 cm, ale może być też mniejsza :)
Witam, czy składniki mają być w temperaturze pokojowej? Zawsze mam problem z babkami czy ciasto Zebra bo wychodzi zakalec?????
Tak, składniki koniecznie muszą być w temp pokojowej :)
Dziękuję za odpowiedź;)