Znajdź swój przepis

Babka wielkanocna

4 kwietnia, 2023

Babka wielkanocna o puszystej, maślanej i piaskowej konsystencji. Przepyszny i bardzo prosty przepis na świąteczny stół.

Do babki zamiast skórki cytrynowej można dodać ekstrakt z wanilii lub kilka kropli ekstraktu migdałowego.

Świetnie smakuje polana lukrem lub polewą czekoladową. Zamiast masła możesz dodać 200 ml oleju rzepakowego.

Babka długo zachowuje swoją świeżość i może być upieczona nawet na 2 dni przed świętami. Przechowujemy szczelnie przykrytą pod folią w lodówce.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BABKA JOGURTOWA Z LUKREM

BABKA PIASKOWA DWUKOLOROWA

BABKA DROŻDŻOWA WIELKANOCNA

babka wielkanocna

BABKA WIELKANOCNA

SKŁADNIKI:

  • 3/4 szklanka mąki tortowej
  • 1 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek (rozmiar M) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g roztopionego masła
  • skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)

LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę na babkę z kominem smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub kaszką manną.
Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę przez ok. 8 minut. Pod koniec miksowania dodajemy skórkę z cytryny. Następnie zmniejszamy obroty miksera do średnich i powoli wlewamy niewielkim strumieniem ostudzone masło. W 2 – 3 porcjach dodajemy przesiane składniki i miksujemy tylko do połączenia (nie dłużej).
Wlewamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu. Studzimy w formie i wyciągamy dopiero kiedy będzie całkowicie ostudzona.
Cukier puder przesiewamy do miseczki, następnie dodajemy wodę oraz sok z cytryny. Mieszamy do połączenia składników. Lukier powinien być gęsty, ale płynny. Jeśli jest zbyt rzadki dodaje więcej cukru pudru, natomiast jeśli za gęsty więcej wody.

babka wielkanocna
babka wielkanocna

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x