Babka wielkanocna o puszystej, maślanej i piaskowej konsystencji. Przepyszny i bardzo prosty przepis na świąteczny stół.
Do babki zamiast skórki cytrynowej można dodać ekstrakt z wanilii lub kilka kropli ekstraktu migdałowego.
Świetnie smakuje polana lukrem lub polewą czekoladową. Zamiast masła możesz dodać 200 ml oleju rzepakowego.
Babka długo zachowuje swoją świeżość i może być upieczona nawet na 2 dni przed świętami. Przechowujemy szczelnie przykrytą pod folią w lodówce.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
BABKA WIELKANOCNA
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanka mąki tortowej
- 1 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek (rozmiar M) o temp. pokojowej
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g roztopionego masła
- skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml
Formę na babkę z kominem smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub kaszką manną.
Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę przez ok. 8 minut. Pod koniec miksowania dodajemy skórkę z cytryny. Następnie zmniejszamy obroty miksera do średnich i powoli wlewamy niewielkim strumieniem ostudzone masło. W 2 – 3 porcjach dodajemy przesiane składniki i miksujemy tylko do połączenia (nie dłużej).
Wlewamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka i zarumienienia wierzchu. Studzimy w formie i wyciągamy dopiero kiedy będzie całkowicie ostudzona.
Cukier puder przesiewamy do miseczki, następnie dodajemy wodę oraz sok z cytryny. Mieszamy do połączenia składników. Lukier powinien być gęsty, ale płynny. Jeśli jest zbyt rzadki dodaje więcej cukru pudru, natomiast jeśli za gęsty więcej wody.