Babka z gotowanych cytryny to intensywnie cytrynowy wypiek z lukrem na wierzchu. Wilgotna, puszysta i najbardziej cytrynowa babka ze wszystkich.
Babka jest przepyszna, jeszcze nigdy nie jadłam tak mocno cytrynowego ciasta.
Połączenie słodko – kwaśnego ciasta.
Smak i aromat zależy od dobrej jakości użytych cytryn.
Do ciasta warto dodać owoce ekologiczne, które dokładnie myjemy i gotujemy.
Babka będzie pysznym zaskoczeniem na świątecznym stole.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BABKA Z GOTOWANYCH CYTRYN
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 3 małe cytryny (najlepiej ekologiczne)
- 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 160 g masła, roztopionego
- 320 g mąki tortowej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
LUKIER
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę klasyczną na babkę z kominem ok. 24 – 26 cm średnicy, smarujemy lekko masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Nadmiar strzepujemy z formy i odstawiamy na bok.
Do rondelka wkładamy dokładnie umyte cytryny, zalewamy zimną wodą. Od momentu zagotowania wody dalej gotujemy przez ok. 20 – 25 minut na niedużym ogniu. Cytryny powinny być miękkie w dotyku (uważamy, aby nie pękły podczas gotowania). Zostawiamy do ostygnięcia, następnie kroimy na pół i pozbywamy się pestek. Następnie dokładnie rozdrabniamy blenderem na cytrynową pulpę.
Jajka razem ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na jasną i puszystą masę (ok. 8 – 10 minut). Masa powinna być dosyć gęsta.
Dodajemy pulpę z cytryn i chwilkę miksujemy. Dalej wlewamy roztopione i ostudzone masło, ponownie miksujemy do połączenia składników.
Wprost do masy przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia składników (nie dłużej). Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie i delikatnie wyciągamy gotowe ciasto. Jeśli wyrosło z górką lekko ścinamy.
Cukier puder przesiewamy, dodajemy gorącą wodę oraz sok z cytryny. Mieszamy do połączenia i oblewamy wierzch babki. Dowolnie dekorujemy.


