Znajdź swój przepis

Babka z gotowanych cytryn

14 kwietnia, 2025

Babka z gotowanych cytryny to intensywnie cytrynowy wypiek z lukrem na wierzchu. Wilgotna, puszysta i najbardziej cytrynowa babka ze wszystkich.

Babka jest przepyszna, jeszcze nigdy nie jadłam tak mocno cytrynowego ciasta.

Połączenie słodko – kwaśnego ciasta.

Smak i aromat zależy od dobrej jakości użytych cytryn.

Do ciasta warto dodać owoce ekologiczne, które dokładnie myjemy i gotujemy.

REKLAMA:

Babka będzie pysznym zaskoczeniem na świątecznym stole.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO MAŁY KSIĄŻĘ

BABKA CZEKOLADOWA Z JOGURTEM

MAZUREK CYTRYNOWY

babka cytrynowa

BABKA Z GOTOWANYCH CYTRYN

SKŁADNIKI:

REKLAMA:

CIASTO

  • 3 małe cytryny (najlepiej ekologiczne)
  • 4 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 300 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 160 g masła, roztopionego
  • 320 g mąki tortowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Formę klasyczną na babkę z kominem ok. 24 – 26 cm średnicy, smarujemy lekko masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Nadmiar strzepujemy z formy i odstawiamy na bok.

Do rondelka wkładamy dokładnie umyte cytryny, zalewamy zimną wodą. Od momentu zagotowania wody dalej gotujemy przez ok. 20 – 25 minut na niedużym ogniu. Cytryny powinny być miękkie w dotyku (uważamy, aby nie pękły podczas gotowania). Zostawiamy do ostygnięcia, następnie kroimy na pół i pozbywamy się pestek. Następnie dokładnie rozdrabniamy blenderem na cytrynową pulpę.

Jajka razem ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na jasną i puszystą masę (ok. 8 – 10 minut). Masa powinna być dosyć gęsta.

Dodajemy pulpę z cytryn i chwilkę miksujemy. Dalej wlewamy roztopione i ostudzone masło, ponownie miksujemy do połączenia składników.

Wprost do masy przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia składników (nie dłużej). Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie i delikatnie wyciągamy gotowe ciasto. Jeśli wyrosło z górką lekko ścinamy.

Cukier puder przesiewamy, dodajemy gorącą wodę oraz sok z cytryny. Mieszamy do połączenia i oblewamy wierzch babki. Dowolnie dekorujemy.

babka cytrynowa
babka cytrynowa
babka

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij