Znajdź swój przepis

Bajaderki

8 listopada, 2024

Bajaderki tzw. ziemniaczki to kuleczki z resztek ciasta z herbatnikami i innymi dodatkami. Przepyszny, słodki deser gotowy w kilka minut.

Najlepsze ciasta do bajaderek to mix ciast biszkoptowych np. kakaowych, ciast ucieranych z dodatkiem masła lub nieudane ciasta np. zakalce.

Do środka dodajemy również herbatniki lub biszkopty.

Możesz dodać również jakieś końcówki ciasteczek owsianych, zbożowych, kakaowych bez nadzienia.

Bajaderki zrobisz dosłownie w kilka minut. Wystarczy wszystko ze sobą wymieszać, aż powstanie gęsta masa i uformować w kuleczki.

REKLAMA:

Obtoczyć możemy je w wiórkach kokosowych, zmielonych orzechach lub herbatnikach. Możesz wykonać również mix i obtoczyć w kilku posypkach.

Uwielbiam te kuleczki bo są niezwykle smaczne, bogate w różne smaki i do tego czuć czekoladę.

Uwaga na pewno na jednej nie skończysz jedzenia.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CIASTO PALCE LIZAĆ

SZARLOTKA Z SERNIKOWĄ PIANKĄ

CIASTO SUŁTANA

REKLAMA:

BAJADERKI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: w zależności ok wielkości ok. 10 – 18 kuleczek

  • 300 g ciasta biszkoptowego np. kakaowego, biszkoptu lub ucieranego
  • 80 g herbatników maślanych lub biszkoptów
  • 100 g powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego
  • 2 łyżki kremu czekoladowego np. nutella lub 50 g deserowej czekolady
  • 50 g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)
  • 80 g zmielonych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g rodzynek
  • 5 – 6 suszonych śliwek (opcjonalnie)
  • 1 szklanka wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE:

Rodzynki oraz suszone śliwki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie odsączamy na sitku z wody (możemy posiekać na drobne kawałeczki).

Ciasta przekładamy do miseczki i rozdrabniamy na małe kawałeczki. Herbatniki mielimy i dodajemy do ciasta razem z powidłami i kremem czekoladowym lub roztopioną czekoladą. Wlewamy roztopione masło oraz mleko. Dodajemy masło orzechowe, zmielone orzechy, kakao oraz miód. Na koniec wsypujemy rodzynki i śliwki. Dokładnie mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Formujemy kuleczki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Przechowujemy w chłodnym miejscu pod przykryciem.

ZOBACZ: WIĘCEJ PRZEPISÓW NA SŁODKIE PRALINKI I KULECZKI

bajaderki

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij