Znajdź swój przepis

Bananowe brownie

21 października, 2024

Bananowe brownie z dodatkiem banana, kakao i czekolady. Niesamowicie pyszne, wilgotne i słodkie ciasto z kilku składników.

Najlepsze brownie wyjdzie z mocno dojrzałych bananów, które są najsłodsze i mięciutkie.

Do środka warto dodać czekoladę gorzką o minimum 50% zawartości kakao.

Niesamowicie wilgotna konsystencja, mocno czekoladowe, aromatyczne i do tego duża ilość czekolady.

Na wierzch ciasta możesz dodać kropelki czekoladowe, dodać posiekaną gorzką czekoladą lub orzechy włoskie.

REKLAMA:

Idealny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów, które mamy w domu.

Brownie z tego przepisu jest niezwykle proste i poradzi sobie z nim osoba, które wcześniej nie miała doświadczenia w pieczeniu.

Po upieczeniu brownie zostawiamy do całkowitego wystudzenia, aby kawałki ciasta dały się ładnie pokroić.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

CZEKOLADOWE CIASTO Z NUTELLĄ

WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE

CIASTO Z JABŁKAMI I ORZECHAMI

REKLAMA:
brownie z banana

BANANOWE BROWNIE

SKŁADNIKI:

  • 250 g rozdrobnionego banana (ok. 2 duże banany)
  • 115 g masła
  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 220 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 120 g mąki tortowej
  • 25 g kakao
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 20 x 25 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Masło przekładamy do rondelka razem z gorzką czekoladą, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników. Zostawiamy do ostygnięcia.

Do rozdrobnionych bananów dodajemy ostudzoną mieszaninę z czekolady, jajka oraz cukier i mieszamy do połączenia. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę z kakao oraz dodajemy szczyptę soli. Mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia składników.

Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 45 minut, aż patyczek będzie tylko delikatnie wilgotny od ciasta. Studzimy i kroimy na kawałeczki.

ZOBACZ: WIĘCEJ PRZEPISÓW NA BROWNIE

brownie z banana
brownie z banana
brownie z banana

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij