Bananowe brownie z dodatkiem banana, kakao i czekolady. Niesamowicie pyszne, wilgotne i słodkie ciasto z kilku składników.
Najlepsze brownie wyjdzie z mocno dojrzałych bananów, które są najsłodsze i mięciutkie.
Do środka warto dodać czekoladę gorzką o minimum 50% zawartości kakao.
Niesamowicie wilgotna konsystencja, mocno czekoladowe, aromatyczne i do tego duża ilość czekolady.
Na wierzch ciasta możesz dodać kropelki czekoladowe, dodać posiekaną gorzką czekoladą lub orzechy włoskie.
Idealny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów, które mamy w domu.
Brownie z tego przepisu jest niezwykle proste i poradzi sobie z nim osoba, które wcześniej nie miała doświadczenia w pieczeniu.
Po upieczeniu brownie zostawiamy do całkowitego wystudzenia, aby kawałki ciasta dały się ładnie pokroić.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BANANOWE BROWNIE
SKŁADNIKI:
- 250 g rozdrobnionego banana (ok. 2 duże banany)
- 115 g masła
- 170 g gorzkiej czekolady
- 220 g cukru
- 2 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 120 g mąki tortowej
- 25 g kakao
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 20 x 25 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Masło przekładamy do rondelka razem z gorzką czekoladą, podgrzewamy do momentu rozpuszczenia składników. Zostawiamy do ostygnięcia.
Do rozdrobnionych bananów dodajemy ostudzoną mieszaninę z czekolady, jajka oraz cukier i mieszamy do połączenia. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę z kakao oraz dodajemy szczyptę soli. Mieszamy łyżką lub trzepaczką do połączenia składników.
Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 40 – 45 minut, aż patyczek będzie tylko delikatnie wilgotny od ciasta. Studzimy i kroimy na kawałeczki.
ZOBACZ: WIĘCEJ PRZEPISÓW NA BROWNIE


