Bananowe brownie z truskawkami


Bananowe brownie z truskawkami to jedno z najlepszych ciasta jakie jadłam. Wilgotne, niezbyt ciężkie, a zarazem pełne czekolady i soczystych truskawek.

Dzięki dodaniu do ciasta rozdrobnionych i dojrzałych bananów brownie nie tylko ma bardziej wilgotną konsystencję, ale nie musimy dodawać, aż tak dużo cukru.

Brownie z truskawkami ma bardzo dużą ilość kakao i czekolady, którą czuć w każdym kawałku. Przepyszne owoce dodane na wierzch ciasta, nie tylko pięknie wyglądają, ale także sprawiają, że ciasto jest tak pyszne, że nie sposób zjeść tylko jeden kawałek.

Bananowe brownie z truskawkami to mój hit wśród zakalcowych ciasta. Uwielbiam jego smak i bardzo prosty przepis.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na brownie.

brownie-z-truskawkami

BANANOWE BROWNIE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 średnie banany, dojrzałe
  • 2 jajka (rozmiar M) o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub esencji
  • 120 g kropelek czekoladowych lub posiekanej deserowej czekolady
  • 150 g roztopionego masła, ostudzonego

DODATKOWO

  • ok. 250 g truskawek
  • ok. 1/3 szklanki kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady)

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml.

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco mniejszą wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę wsypujemy do miski razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie wszystko mieszamy trzepaczką. Banany dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do nich jajka, cukier oraz ekstrakt waniliowy i migdałowy. Wlewamy mieszaninę razem z kropelkami czekoladowymi do suchych składników i mieszamy tylko do połączenia trzepaczką. Na koniec wlewamy roztopione masło i ponownie mieszamy (jedynie do połączenia). Ciasto wykładamy do formy. Układamy na wierzchu połówki truskawek (rozcięciem do góry) i obsypujemy kropelkami czekoladowymi. Pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 40 – 45 minut. Po upieczeniu patyczek powinien być wilgotny, ale nie oblepiony ciastem.

brownie-z-truskawkami
brownie-z-truskawkami

wydrukuj teraz