Znajdź swój przepis

Bananowe ciasto czekoladowe

28 października, 2024

Bananowe ciasto czekoladowe o niezwykle pysznym smaku z polewą czekoladową. Wilgotne, puszyste i leciutkie ciasto bez miksera.

Doskonały pomysł na wykorzystanie przejrzałych bananów, które są mięciutkie i słodkie.

Jeśli lubisz połączenie bananów z czekoladą to ciasto na pewno będzie Ci smakowało.

Ciasto jest mięciutkie, nie przesłodzone i świetnie sprawdzi się jako przekąska, deser dla dzieci lub pyszny wypiek do kawy.

Przepis jest sprawdzony i zawsze się udaje. Super smaczny z dodatkiem kakao i polewy z czekolady.

REKLAMA:

Długo zachowuje świeżość i spokojnie może poleżeć nawet kilka dni nie tracąc zbyt dużo na swoim smaku.

Do środka możesz dodać drobno posiekane orzechy lub kawałki czekolady. Doskonale również wzbogaci smak pokrojona suszona śliwka.

Jeśli lubisz słodsze ciasta polewę możesz wykonać z mlecznej czekolady i obsypać lekko podprażonymi orzechami włoskimi.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE

CIASTO PALCE LIZAĆ

SERNIK Z BUDYNIEM

REKLAMA:
ciasto czekoladowe z bananem

BANANOWE CIASTO CZEKOLADOWE

SKŁADNIKI:

CIASTO

  • 2 duże banany (najlepiej mocno dojrzałe)
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 200 g cukru
  • 200 ml mleka o temp. pokojowej
  • 100 g roztopionego masła
  • 240 g mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

POLEWA CZEKOLADOWA

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 50 g gorzkiej lub deserowej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Banany rozdrabniamy widelcem na papkę. Następnie dodajemy jajka, cukier, mleko oraz roztopione masło i mieszamy trzepaczką do połączenia. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz dodajemy szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką lub łyżką tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wlewamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe zostawiamy do ostygnięcia w formie.

Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wierzch ciasta smarujemy polewą i odstawiamy na ok. 15 minut do stężenia.

ZOBACZ: WIĘCEJ PRZEPISÓW NA CIASTA Z BANANAMI

ciasto czekoladowe z bananami
ciasto czekoladowe z bananami
ciasto czekoladowe z bananem

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij