Bananowe ciasto czekoladowe o niezwykle pysznym smaku z polewą czekoladową. Wilgotne, puszyste i leciutkie ciasto bez miksera.
Doskonały pomysł na wykorzystanie przejrzałych bananów, które są mięciutkie i słodkie.
Jeśli lubisz połączenie bananów z czekoladą to ciasto na pewno będzie Ci smakowało.
Ciasto jest mięciutkie, nie przesłodzone i świetnie sprawdzi się jako przekąska, deser dla dzieci lub pyszny wypiek do kawy.
Przepis jest sprawdzony i zawsze się udaje. Super smaczny z dodatkiem kakao i polewy z czekolady.
Długo zachowuje świeżość i spokojnie może poleżeć nawet kilka dni nie tracąc zbyt dużo na swoim smaku.
Do środka możesz dodać drobno posiekane orzechy lub kawałki czekolady. Doskonale również wzbogaci smak pokrojona suszona śliwka.
Jeśli lubisz słodsze ciasta polewę możesz wykonać z mlecznej czekolady i obsypać lekko podprażonymi orzechami włoskimi.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BANANOWE CIASTO CZEKOLADOWE
SKŁADNIKI:
CIASTO
- 2 duże banany (najlepiej mocno dojrzałe)
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 200 g cukru
- 200 ml mleka o temp. pokojowej
- 100 g roztopionego masła
- 240 g mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
POLEWA CZEKOLADOWA
- 50 ml śmietanki kremówki 30%
- 50 g gorzkiej lub deserowej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 12 x 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Banany rozdrabniamy widelcem na papkę. Następnie dodajemy jajka, cukier, mleko oraz roztopione masło i mieszamy trzepaczką do połączenia. Wprost do miseczki przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz dodajemy szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką lub łyżką tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wlewamy do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 50 – 60 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe zostawiamy do ostygnięcia w formie.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Wierzch ciasta smarujemy polewą i odstawiamy na ok. 15 minut do stężenia.
ZOBACZ: WIĘCEJ PRZEPISÓW NA CIASTA Z BANANAMI


