Znajdź swój przepis

Bananowe muffinki z cukinią

29 czerwca, 2021

Bananowe muffinki z cukinią oraz kawałkami czekolady. Mięsiste,wilgotne i mocno czekoladowe babeczki.

Dzięki dodaniu banana, cukinii i oleju muffinki długo zachowują swoją świeżość. Cukinia w cieście nie jest wyczuwalna.

Bananowe muffinki z cukinią można również wzbogacić dodając do środka orzechy włoskie lub posiekane migdały. Zamiast czekolady na wierzch można dodać płatki migdałowe.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na muffinki.

Bananowe muffinki

BANANOWE MUFFINKI Z CUKINIĄ

SKŁADNIKI NA BABECZKI

ILOŚĆ: ok. 8 babeczek

  • 2 banany duże, mocno dojrzałe
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru np. brązowego
  • 1 1/2 szklanki startej na tarce cukinii
  • 1 3/4 mąki np. pół na pół orkiszowej jasnej z pszenną
  • 1/4 szklanki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

DODATKOWO:

  • kawałki czekolady lub kropelki czekoladowe na wierzch

Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem i sodą. Banany dokładnie rozdrabniamy widelcem, dodajemy, cukier, jajko oraz olej i dokładnie mieszamy np. trzepaczką. Dodajemy suche składniki i mieszamy łyżką do połączenia składników. Na koniec łączymy z cukinią. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki (u mnie silikonowa) lub używamy papierowych. Wypełniamy do 3/4 objętości foremki. obsypujemy kawałkami czekolady lub kropelkami czekoladowymi. Pieczemy w temp. 175 C przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka.

Bananowe muffinki

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Wyglądają pięknie <3 czy można dać samą mąkę pszenną?

    1. aneta Autor says:

      Tak

  2. aneta Autor says:

    Tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x