Znajdź swój przepis

Bananowiec straciatella

9 lipca, 2020

Bananowiec straciatella to ciasto na kakaowym biszkopcie z kremem śmietankowym i kawałkami startej czekolady. Całość przykryta plasterkami bananów i galaretką agrestową.

Ciasto niesamowicie pyszne i lekkie. Puszysty biszkopt, nasączony odrobiną likier słony karmel, następnie równie delikatny krem śmietankowy z mascarpone. Do środka dodałam startą na tarce gorzką czekoladę oraz podłużne biszkopty.

Wierzch to plasterki banana zatopione w agrestowej galaretce, która swoim kolorem tworzy ciekawe połączenie kolorystyczne.

Bananowiec straciatella to deser, który łączy kilka smaków: czekolada i banan oraz do tego orzeźwiającą galaretkę z owocami. Pycha.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z bananami.

Bananowiec straciatella

BANANOWIEC STRACIATELLA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM STRACIATELLA:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
  • 1/4 szklanki wody
  • 100 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 1 duże opakowanie biszkoptów podłużnych
  • 4 banany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 x galaretka agrestowa
  • 700 ml gorącej wody
  • 1/2 szklanki likieru słony karmel lub mocnej herbaty

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do stężenia do lodówki.
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wym. 25×35 wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części. Delikatnie nasączamy likierem lub posłodzoną herbatą.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Gorzką czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz czekoladę. Na koniec miksujemy z wystudzoną żelatyną. Wykładamy połowę kremu na biszkopt, następnie układamy jeden obok drugiego namoczone w wodzie z cukrem biszkopty. Przykrywamy pozostałą częścią kremu.
Banany kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na biszkopcie i wykładamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Bananowiec straciatella Bananowiec straciatella

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy zamiast bananów będą pasować inne owoce np brzoskwinie?

  2. Bardzo proszę o pomoc w przygotowaniu kremu – w jaki sposób przygotować żelatynę bez użycia mikrofali (czy woda do jej rozpuszczenia musi być gorąca, czy zimna oraz ile czasu musi pęcznieć) i ewentualnie śmietan-fix (czy wymieszać go z cukrem pudrem i razem dodać do śmietanki)?

    1. Jeśli nie masz kuchenki mikrofalowej podgrzej w rondelku wodę. Nie może parzyć w palce. Zalej gorąca wodą żelatynę i wymieszaj do połączenia.

  3. Czy mogę użyć śmietanki 36 % zamiast 30% ?

  4. Nie zmieściła mi się galaretka, zmieniłam kolejność. Dałam banany na krem, biszkopt i posypałam cukrem pudrem, bo jak dałam biszkopt na krem to już mi wystawał poza blachę ????

  5. Ciasto straciatella says:

    Dzień dobry.Chcę upiec ciasto bananowiec straciatella .Do moczenia biszkoptów ile wody i cukru.Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      ok. 1/2 szklanki i 1 łyżeczka cukru pudru :)

  6. Czy do masy można dodać plasterki bananów zamiast biszkoptów? Czy pomimo skroplenia sokiem nie będą ściemniałe w masie?

    1. aneta Autor says:

      Tak :) z czasem na pewno będą ciemniały

  7. Czy śmietankę 30% trzeba ubijac, czy do płynnej dodać serek?

    1. aneta Autor says:

      Do płynnej :)

  8. Małgorzata says:

    To ciasto jest mega pyszne ???? robiłam bez śmietan fix zawsze dodaje żelatynę to ciasto naprawdę jest przepyszne:)

  9. Czy te biszkopty mają długo się moczyć w wodzie z cukrem? Czy tylko pojedynczo każdego na sekundę wkładać i od razu na krem?

    1. aneta Autor says:

      Tylko na chwilkę :)

  10. Smietanfix 1 saszetka ? , czy 3 ?

    1. aneta Autor says:

      z opakowania trzeba sprawdzić proporcje

  11. Super ciasto. Bardzo smaczne.
    Mam pytanie chce zrobić te ciasto na trochę mniejsza blachę 24×24 i nie wiem jak podzielić składniki. Czy możesz pomóc?

    1. aneta Autor says:

      wystarczy zmniejszyc o 1/3 :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x