Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Ciasta i ciastka z kremem, Ciasta z owocami, Na słodko

Bananowiec

Marzec 18, 2015 , 264915 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Pyszne ciasto bananowiec na biszkoptach z kremem bananowym, śmietankowym i galaretką.

Przepisów już jest sporo w internecie na bananowca, ale ja chciałam wykonać swojego wymarzonego. Czyli mój ideał na temat ciasta bananowiec.
Na spód dałam podłużne biszkopty, które nie były nasączane, a i tak później są miękkie. Pochłonęły trochę wilgoci od masy. Na to warstwa bananowa, która jest słodka, mocno bananowa i gęsta.Przez dodatek galaretek super się kroki. Do tego dodałam krem na bazie serka zwykłego mielonego, śmietankowego oraz kremówki. Dodałam trochę żelatyny, aby nie uciekła. Świetnie komponuje się z ciężką warstwą bananową nadając lekkości. Na wierzch dałam galaretkę agrestową pod bananami. Po prostu ideał.
Ciasto po przygotowaniu spokojnie może leżeć nawet tydzień, chociaż z każdym dniem nieznacznie ciemnieją banany.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

bananowiec-ciasto-na-zimno-2

BANANOWIEC NA ZIMNO, NAJLEPSZY – PRZEPIS BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ BANANOWĄ:

  • 250 g masła, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 kg bananów, bez skórki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka śmietankowego, mielonego np. Piatnica
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzącej wody

DODATKOWO:

  •  1 galaretka agrestowa
  • 2 banany na wierzch
  • ok. 200 g podłużnych biszkoptów

Galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 850 ml wrzącej wody. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, ale nie stężenia. Galaretkę agrestową rozpuszczamy oddzielnej miseczce w podanej ilości wody i zostawiamy, aż zacznie być tężejąca. Banany dokładnie rozdrabniamy blenderem lub widelcem, mieszamy z sokiem z cytryny. Do żaroodpornej miski przekładamy masło pokrojone na niewielkie kawałeczki, dodajemy przesiany cukier puder oraz banany. Miskę układamy nad garnuszkiem z niewielką ilością gotującej się wody. Cały czas mieszając, stopniowo wlewamy rozpuszczoną galaretkę. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

Formę kwadratową o wymiarach 23×23 cm zabezpieczamy papierem do pieczenia lub folią. Układamy biszkopty jeden obok drugiego. Wylewamy niewielką ilość na dno masy bananowej, aby biszkopty nie wypłynęły. Zostawiamy do stężenia. Po tym czasie wylewamy pozostałą masę bananową i zostawiamy do całkowitego stężenia (ok. 2-3 godz.).

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę oraz serek przekładamy do wysokiej miski. Ubijamy, aż zacznie dosyć mocno gęstnieć. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem oraz ostudzoną żelatyną. Wykładamy na warstwę bananową i ponownie zostawiamy do stężenia ( ok. 1 godz.). Banany kroimy na plasterki i układamy na warstwie śmietanowej. Wykładamy delikatnie tężejąca galaretkę i wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

bananowiec-na-zimno-4

bananowiec-bez-pieczenia

bananowiec-ciasto

Komentarze

  • Odpowiedz gin Marzec 27, 2015 at 17:34

    Wygląda rewelacyjnie, bardzo mi się takie bananowe ciasto podoba :)

  • Odpowiedz Natalia Marzec 20, 2015 at 02:08

    Znam bananowca w wersji bez kremu, ale taki jest znacznie bardziej apetyczny!

    • Odpowiedz Ilovebake Marzec 20, 2015 at 07:45

      i jest to smaczniejsza wersja :)

  • Odpowiedz Słodkie A. Marzec 19, 2015 at 15:15

    Proste i eleganckie. W sam raz na wielkanocny, wiosenny stół :)

  • Odpowiedz Grzanka Marzec 18, 2015 at 21:04

    Mmmm… wygląda naprawdę pysznie! Mam pytanie dotyczące warstwy bananowej – masło z resztą składników mieszamy łyżką do rozpuszczenia i dodajemy galaretki czy miksujemy mikserem? I jaka forma (płynna/gęsta) ma być gotowej masy? Z góry dziękuję za odpowiedzi ;)

    • Odpowiedz Ilovebake Marzec 19, 2015 at 07:43

      Podaje w przepisie, że masę rozpuszczamy nad parą wodną ponieważ mi się zważyła, gdy ją miksowałam, a to jest bezpieczniejszy sposób. Masa powinna być w formie płynnej, dopiero w lodówce stężeje.

  • Odpowiedz majazteca Marzec 18, 2015 at 13:03

    Taki bananowiec na Wielkanoc? Czemu nie :) Wyglada oblednie pysznie. Moja mama kiedys tez robila bananowca ale bylo to wieki temu :)

    http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.com

    • Odpowiedz Ilovebake Marzec 19, 2015 at 19:46

      Ja jadłam i robiłam pierwszy raz i żałuje, że tak późno odkryłam te ciasto :)

    1 2 3

    Dodaj komentarz