Banany w cieście to kawałeczki pokrojonych bananów zatopione w cieście i smażone na rozgrzanych oleju. Przepyszne i słodziutkie owoce z chrupiącą skorupką.
Do przygotowania tego deseru najlepsze będą banany, które są jeszcze nieco twarde. Ciasto wtedy lepiej będzie przylegać, a sam banan w środku nie zrobi się za bardzo miękki.
Do ciasta możesz dodać odrobinę octu lub alkoholu, ale ja pominęłam ten etap i dodałam sok z cytryny.
Kawałeczki bananów będą świetnym deserem dla dzieci. Te małe i słodziutkie kulki znikają w oka mgnieniu.
ZOBACZ MOJE INNE PRZEPISY NA PĄCZKI, PĄCZUSZKI I OPONKI.
BANANY W CIEŚCIE
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 1 duży talerz
- 4 duże banany (najlepiej lekko twarde)
- 150 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 120 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
DODATKOWO
- olej do smażenia np. rzepakowy
- cukier puder, lukier lub drobny cukier do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem i cynamonem. Następnie dodajemy jajko, cukier, cukier waniliowy oraz sól. Wlewamy mleko, sok z cytryny i mieszamy trzepaczką, aż uzyskamy jednolite ciasto. Banany kroimy na ok. 4 cm kawałki i wkładamy do miski z ciastem. Delikatnie mieszamy, aby każdy kawałek był oblepiony ciastem. Za pomocą widelca lub wykałaczki wyciągamy kawałki na rozgrzany tłuszcz do 180ºC i smażymy na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i obtaczamy w cukrze pudrze, lukrze lub drobnym cukrze.