Beza tiramisu to połączenie chrupiącej na zewnątrz bezy i piankowej konsystencji w środku z kremem na bazie mascarpone i biszkoptami. Całość oprószona kakao.
Beza tiramisu to połączenie bardzo słodkiej bezy z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone z biszkoptami zatopionymi w kawie. Wierzch dla kontrastu oprószony kakao.
Przepyszny deser, który nie jest skomplikowany i łatwy w przygotowaniu.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bezy.
REKLAMA:
BEZA TIRAMISU
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao, płaskie
DODATKOWO:
- opakowanie biszkoptów podłużnych
- 250 ml mocnego naparu z kawy
- 1 łyżka kakao
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywna piankę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy przesianą mąkę oraz sok z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy okrąg o średnicy około 24 cm. (można obrysować talerz). Wykładamy masę i formujemy na okręgu. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 140 C i od razu zmniejszamy do 110 C i pieczemy przez 1,5 godz. Po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kremówkę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz kakao. Połowę kremu wykładamy na bezę. Biszkopty chwilkę zatapiamy w kawie i układamy na kremie, przykrywamy pozostałą częścią. Wierzch oprószamy kakao.
Czy mogę upiec beze w piątek a resztę zrobić w niedzielę. Chodzi mi o to czy będzie dobra.
Ja bym upiekła w sobotę wieczorem i zostawiła w piekarniku na noc i przełożyła w niedzielę.
A jak a to jest z beza, najlepsza tego samego dnia? Czy straci swoją chrupkość jak zrobię wieczorem, a pałaszowanie zostawię na następny dzień? Do lodówki nie bardzo hmm? Nigdy się nie skusiłam robiąc bezy a uwielbiam, więc.. I love bake, jak to jest z tą bezą?
Bezę możesz wykonać wieczorem i zostawić w zamkniętym piekarniku, przełożyć przed podaniem.
Czy można bezę upiec w tortownicy?
Tak :)
Prosze o informacje, czy mi sie wydaje czy ten krem jest czekoladowy? czy do kremu tez dodała Pani kakao?
Już poprawiłam :)