Bigos z młodej kapusty w sezonie wiosennym lub letnim to jedno z tych dań, które każdego warto przygotować. Bigos jest lekki, szybko w przygotowaniu i co najważniejsze zdrowy dzięki dodaniu warzyw sezonowych.
Bigos najlepiej smakuje dzięki dodaniu dobrej jakości kiełbasy, ale również możesz go wzbogacić dodając odrobinę wędzonego boczku. Bigos z dodatkiem świeżego chleba jest niesamowicie pyszny lub dodatkiem młodych ziemniaczków.
Bigos z młodej kapusty uwielbiam i w mojej kuchni będzie już co roku.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na zupy.
REKLAMA:
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY
SKŁADNIKI:
- 1 mała główka kapusty młodej
- 1 duża cebula
- 300 g kiełbasy
- 2 nieduże marchewki
- 500 ml bulionu
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę obieramy z naderwanych liści, myjemy i szatkujemy. Kiełbasę kroimy na półplasterki. Marchewki obieramy i kroimy na półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy przez kilka minut do zeszklenia. Następnie dodajemy kiełbasę, marchewkę i przez kilka minut smażymy. Wlewamy bulion, wrzucamy kapustę, listki, kminek oraz ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw ok. 20 minut. W międzyczasie wykonujemy zasmażkę. Masło roztapiam na patelni, następnie dodajemy mąkę i szybko mieszam drewnianą łyżką lub szpatułką do połączenia, aby nie było grudek. Podsmażam, aż zacznie być brązowa. Dodajemy do kapusty i jeszcze chwilkę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy koperek.
Smak dzieciństwa. Moja mama dodaje jeszcze troszkę szczypiorku mniam mniam.