Borówkowa pianka to ciasto bez pieczenia na biszkoptach z pyszną i leciutką warstwą borówek i galaretką. Idealny na letni deser.
Spód możesz wyłożyć biszkoptami, zmielonymi ciasteczkami lub herbatnikami. Świetnie sprawdzi się także dodanie do zmielonych ciasteczek odrobinę roztopionej czekolady lub kremu nutella.
Pianka jest niesamowicie leciutka jak chmurka i słodka. Wystarczy dodać do ubitej śmietanki tężejącą galaretkę, wymieszać z owocami i gotowe.
Wierzch to orzeźwiająca galaretka z borówkami, która świetnie przełamuje smak deseru. Jeśli nie masz akurat borówkowej użyj przeźroczystej.
Leciutki i delikatny deser, który będzie doskonały latem do podania na przeróżne okazje.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
BORÓWKOWA PIANKA
SKŁADNIKI:
PIANKA
- 1 szklanka borówek
- 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 x galaretka borówkowa
- 400 ml gorącej wody
GALARETKA
- 1 i 1/2 szklanki borówek
- 1 galaretka borówkowa
- 350 ml gorącej wody
DODATKOWO
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka ma pojemność 250 ml.
Formę o wymiarach ok. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Na dnie układamy okrągłe biszkopty (można je lekko nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny).
Galaretki rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki, aż do lekkiego stężenia. Rozpuszczamy również galaretkę na wierzch w 350 ml gorącej wody i postępujemy dokładnie jak z poprzednią.
Śmietankę miksujemy na gęsty krem, następnie cały czas miksując powoli wlewamy tężejącą galaretkę. Mieszamy razem z borówkami i wykładamy na biszkopty. Wierzch obsypujemy borówkami lekko je dociskając do środka. Wykładamy tężejącą galaretkę. Deser wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.