Brownie czarny las


Brownie czarny las, czyli spód z ciasta czekoladowego, krem śmietankowy oraz wierzch z wiśniowej frużeliny. Przepyszne, proste i szybkie brownie idealne w letni czas.

Brownie z dużą ilością gorzkiej czekolady, do które nie musisz używać miksera. Lekki krem śmietankowy i do tego wiśniowa frużelina. Połączenie czekolady, wiśni i lekkiego kremu to pyszny klasyk.

Brownie czarny last to inspiracja pysznym tortem black forest cake.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z wiśniami.

brownie czarny las

BROWNIE CZARNY LAS

SKŁADNIKI:

BROWNIE

  • 200 g masła
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 220 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 140 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

KREM ŚMIETANKOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

WIŚNIOWA WARSTWA

  • ok. 400 g wiśni, świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody
  • 2 łyżeczki żelatyny

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Masło przekładamy do rondelka razem z kawałkami czekolady i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy na ok. 5 minut. Jajka mieszamy razem z cukrem i cukrem waniliowym trzepaczką. Cały czas mieszając wlewamy mieszaninę z masła i czekolady, następnie dodajemy przesianą mąkę oraz cynamon i mieszamy łyżką lub szpatułką tylko do połączenia. Ciasto wykładamy do formy i pieczemy w temp. 160ºC przez ok. 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę razem z mascarpone miksujemy, aż powstanie sztywny krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy cały czas miksując żelatynę. Krem wykładamy na brownie i na czas przygotowania warstwy wiśniowej wkładamy do lodówki.
Wiśnie przekładamy do rondelka razem z cukrem oraz sokiem z cytryny. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Następnie mąkę mieszamy z łyżką wody i dodajemy do wiśni. Mieszamy i gotujemy około 2 – 3 minuty. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia kilka chwil. Zostawiamy do wystudzenia, następnie wykładamy na wierzch kremu i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem warto brownie wyciągnąć z lodówki na 15 minut i udekorować startą czekoladą.

brownie czarny las
brownie czarny las
brownie czarny las

wydrukuj teraz