Brownie na jogurcie greckim to przepyszne, wilgotne i treściwe ciasto z dużą ilością kakao i czekolady. Przepis gotowy w 20 minut.
Sekretem najlepszego brownie jest użycie dobrych składników: czekolady z wysoką zawartością kakao, dobrej jakości masła i kakao.
Brownie z tego przepisu jest zdrowe, pyszne i do tego zrobisz je dosłownie w kilka minut.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

BROWNIE NA JOGURCIE GRECKIM
SKŁADNIKI:
- 250 ml jogurtu greckiego o temp. pokojowej
- 2 łyżki mleka migdałowego lub krowiego
- 80 g roztopionego masła
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1/2 szklanki cukru lub erytrolu
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 60 g kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki kropelek czekoladowych lub 70 g posiekanej gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 22 x 25 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Jogurt mieszamy razem z mlekiem oraz roztopionym masłem. Do jajek wlewamy mieszaninę jogurtu oraz wsypujemy cukier. Wprost do miseczki dodajemy przesianą mąkę razem z kakao i sodą oczyszczoną. Delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką. Wrzucamy posiekaną czekoladę lub kropelki czekoladowe i jeszcze chwilę mieszamy łyżką do połączenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 20 – 25 minut. Patyczek powinien być lekko oblepiony ciastem. Studzimy i dekorujemy wierzch paskami roztopionej czekolady i suszonymi śliwkami.








