Znajdź swój przepis

Brownie na jogurcie greckim

14 października, 2025

Brownie na jogurcie greckim to przepyszne, wilgotne i treściwe ciasto z dużą ilością kakao i czekolady. Przepis gotowy w 20 minut.

Sekretem najlepszego brownie jest użycie dobrych składników: czekolady z wysoką zawartością kakao, dobrej jakości masła i kakao.

Brownie z tego przepisu jest zdrowe, pyszne i do tego zrobisz je dosłownie w kilka minut.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK KRÓLEWSKI Z MASCARPONE

REKLAMA:

CYNAMONKI CZEKOLADOWE

CIASTO MARCHEWKOWE Z BEZĄ

brownie

BROWNIE NA JOGURCIE GRECKIM

SKŁADNIKI:

  • 250 ml jogurtu greckiego o temp. pokojowej
  • 2 łyżki mleka migdałowego lub krowiego
  • 80 g roztopionego masła
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru lub erytrolu
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 60 g kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki kropelek czekoladowych lub 70 g posiekanej gorzkiej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 22 x 25 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Jogurt mieszamy razem z mlekiem oraz roztopionym masłem. Do jajek wlewamy mieszaninę jogurtu oraz wsypujemy cukier. Wprost do miseczki dodajemy przesianą mąkę razem z kakao i sodą oczyszczoną. Delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką. Wrzucamy posiekaną czekoladę lub kropelki czekoladowe i jeszcze chwilę mieszamy łyżką do połączenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 20 – 25 minut. Patyczek powinien być lekko oblepiony ciastem. Studzimy i dekorujemy wierzch paskami roztopionej czekolady i suszonymi śliwkami.

REKLAMA:
brownie
brownie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij