Znajdź swój przepis

Brownie pistacjowe

8 stycznia, 2025

Brownie pistacjowe to przepyszne połączenie ciasta czekoladowe z chrupiącą skorupką z kremu pistacjowego i posiekanych orzechów.

Cudowne, aromatyczne z dużą ilością czekolady i kawałeczkami pistacji.

Każdy kawałek jest tak wilgotny, że rozpływa się w ustach.

Przepis jest niesamowicie prosty i banalny w przygotowaniu.

Wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi i do piekarnika.

REKLAMA:

Krem pistacjowy świetnie podkręca smak czekolady i idealnie się z nim łączy.

Sekretem dobrego brownie jest użycie kremu dobrej jakości w 100% z prażonych pistacji, dobrej jakości czekolady o zawartości minimum 50% kakao oraz masła.

Dla fanów pistacji to ciasto będzie prawdziwym hitem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

SERNIK DUBAJSKI

WILGOTNE CIASTO CZEKOLADOWE

CIASTO BRAZYLIANKA

REKLAMA:
brownie z pistacjami

BROWNIE PISTACJOWE

SKŁADNIKI:

  • 180 g masła
  • 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 200 g cukru
  • 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
  • 100 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g kremu pistacjowego + 1 łyżka
  • szczypta soli
  • 2 – 3 łyżki drobno posiekanych pistacji

DEKORACJA

  • 2 – 3 łyżki kremu pistacjowego
  • 2 – 3 łyżki drobno posiekanych pistacji

PRZYGOTOWANIE:

Formę o wymiarach 20 x 26 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Masło przekładamy do rondelka razem z kawałkami czekolady i podgrzewamy cały czas mieszając trzepaczką do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę kremu pistacjowego, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Jajka razem z cukrem, szczyptą soli i ostudzoną mieszaniną czekolady mieszamy do połączenia. Dodajemy wprost do miseczki przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy łyżką. Wykładamy ciasto do formy. Na wierzch dodajemy kleksy z kremu pistacjowego. Bierzemy wykałaczkę lub widelec i wykonujemy esey floresy lekko zanurzając patyczek w cieście. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 35 – 40 minut.

Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Krem pistacjowy przekładamy do woreczka cukierniczego i lekko nacinamy róg. Wyciskamy fikuśne kształty na wierzch ciasta (możemy użyć łyżki). Obsypujemy posiekanymi pistacjami.

brownie z pistacjami
brownie z pistacjami

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij