Brownie pistacjowe to przepyszne połączenie ciasta czekoladowe z chrupiącą skorupką z kremu pistacjowego i posiekanych orzechów.
Cudowne, aromatyczne z dużą ilością czekolady i kawałeczkami pistacji.
Każdy kawałek jest tak wilgotny, że rozpływa się w ustach.
Przepis jest niesamowicie prosty i banalny w przygotowaniu.
Wystarczy wymieszać mokre składniki z suchymi i do piekarnika.
Krem pistacjowy świetnie podkręca smak czekolady i idealnie się z nim łączy.
Sekretem dobrego brownie jest użycie kremu dobrej jakości w 100% z prażonych pistacji, dobrej jakości czekolady o zawartości minimum 50% kakao oraz masła.
Dla fanów pistacji to ciasto będzie prawdziwym hitem.
ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:
BROWNIE PISTACJOWE
SKŁADNIKI:
- 180 g masła
- 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady
- 200 g cukru
- 3 jajka (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 100 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g kremu pistacjowego + 1 łyżka
- szczypta soli
- 2 – 3 łyżki drobno posiekanych pistacji
DEKORACJA
- 2 – 3 łyżki kremu pistacjowego
- 2 – 3 łyżki drobno posiekanych pistacji
PRZYGOTOWANIE:
Formę o wymiarach 20 x 26 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Masło przekładamy do rondelka razem z kawałkami czekolady i podgrzewamy cały czas mieszając trzepaczką do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę kremu pistacjowego, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Jajka razem z cukrem, szczyptą soli i ostudzoną mieszaniną czekolady mieszamy do połączenia. Dodajemy wprost do miseczki przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy łyżką. Wykładamy ciasto do formy. Na wierzch dodajemy kleksy z kremu pistacjowego. Bierzemy wykałaczkę lub widelec i wykonujemy esey floresy lekko zanurzając patyczek w cieście. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 35 – 40 minut.
Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Krem pistacjowy przekładamy do woreczka cukierniczego i lekko nacinamy róg. Wyciskamy fikuśne kształty na wierzch ciasta (możemy użyć łyżki). Obsypujemy posiekanymi pistacjami.