Znajdź swój przepis

Brownie z cukinii

5 października, 2017

Zdrowe brownie z cukinii idealne na zdrowy deser dla osób dbających o dietę. Mega wilgotne, mocno kakaowe z pyszną posypką czekoladową na wierzchu.

Cukinia nie jest wyczuwalna, a poza walorami odżywczymi sprawia, że ciasto jest niesamowicie wilgotne i długo zachowuje świeżość.

Brownie z cukinii jest doskonałe dla osób, które szukają prostych i szybkich przepisów. Wystarczy wymieszać suche składniki z mokrymi, upiec i gotowe.

Na wierzch jeśli lubisz możesz zamiast posypki dodać kawałki gorzkiej czekolady lub polać polewą czekoladową.

Brownie z cukinii możesz również podawać dzieciom na deser. Kakaowy smak na pewnie przypadnie do gustu. Zwykły cukier możesz zastąpić zdrowszym np. brązowym.

W wersji bezglutenowej mąką pszenną możesz zastąpić np. kokosową.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na brownie.

brownie

BROWNIE Z CUKINII

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 jajko, duże
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki startej cukinii
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • posypka czekoladowa na wierzch ciasta

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Olej, jajko, cukier, wanilię oraz sól mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy przesianą mąkę, kakao, proszek i mieszamy. Ciasto będzie na początku suche, ale dodajemy na koniec cukinię, która rozrzedzi ciasto podczas pieczenia. Formę o wym. 20 x 18 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i oprószamy posypką czekoladową lub kawałkami czekolady. Pieczemy w temp. 180 C przez około 30 min. do ścięcia środka ciasta. Zostawiamy do wystudzenia, następnie dopiero kroimy na kawałki.

brownie brownie brownie

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto bardzo łatwe do przygotowania, robię je dziś drugi raz, wszystkim smakuje – każdy zdziwiony zawartością cukinii. Zdecydowanie polecam czekoladożetcom😁😎🥧

  2. Czy cukinie należy wycisnąć?

    1. Można lekko odcisnac :)

  3. Jaką mąką zastąpić mąkę pszenną?

    1. Np mieszanka bezglutenowa lub orkiszowa :)

  4. Ciasto rewelacja! Banalne wykonanie,cudownie wilgotne i nie za słodkie!

  5. Witam, ja robię z fasoli i bez mąki :) zapraszam do mnie po przepis, a to z cukinii na pewno zrobię! Pozdrawiam!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x