Znajdź swój przepis

Brownie z kaszy jaglanej

8 października, 2015

Brownie z kaszy jaglanej to niezwykle pyszne i zdrowe ciasto. Nie ma tutaj mąki, a jedynie kasza jaglana. Brownie jest słodkie, wilgotne i delikatne w konsystencji. Jest lżejsze od typowego brownie na mące i nie jest, aż tak bardzo ceglaste. Kasza jest praktycznie nie wyczuwalna i ze względu na dodatek kakao ma cudowny smak. Brownie z kaszą jaglaną to idealny sposób na ciasto bezglutenowe.

Surowe ciasto na brownie powinno mieć konsystencję dosyć gęstą, ale nie za mocno, ponieważ wtedy będzie mocno ciężkie.

Po upieczeniu koniecznie wystudź ciasto w formie. Jeśli zaczniesz wyciągać jeszcze ciepłe będzie Ci się kruszyło i nie da się ukroić.

Jeśli lubisz czekoladę możesz przygotować polewę czekoladową: z jednej części gorzkiej czekolady i śmietanki kremówki. Wszystko podgrzewamy w kąpieli wodnej do połączenia. Polewamy ciasto i zostawiamy do wystudzenia. Dodatkowa dawka czekolady na pewno wzmocni smak brownie.

Brownie z kaszy jaglanej to na pewno nie jest piękny wypiek, ale smak jest naprawdę zaskakująco dobry. Według mnie ten smak ciasta na kaszy jest najlepszy jaki do tej pory próbowałam. Polecam i zachęcam do eksperymentów, ponieważ fajnie pasują tutaj także orzeszki, które mielimy i dodajemy do brownie.

TUTAJ znajdziesz przepis na ciasto jaglane z owocami.

ciasto brownie

BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 370 g kaszy jaglanej (ugotowanej)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 60 g masła, roztopionego
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wszystkie składniki przekładamy do miski i za pomocą blendera miksujemy na jednolitą masę przez ok. 4 min. Formę o wym. 18×20 cm lub podobnej wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę do formy i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Zostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy kroimy na kawałki.

ciasto brownie

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Elwira S. says:

    Czy zamiast masła można dodać olej kokosowy?A jeśli tak,to w jakiej proporcji?

  2. Zrobiłam. Wyszło bardzo smaczne brownie.

  3. Mozna dodac cukier brązowy?

    1. Ilovebake says:

      Jak najbardziej :)

  4. nie do końca bezglutenowe… proszek do pieczenia ma gluten

    1. Ilovebake says:

      proszek można dodać bezglutenowy

  5. Derry A. says:

    Dodałam cynamon i chilli :)

  6. czym mogę zastąpić masło? Moze ewentualnie dodatek mąki ziemniaczanej dla zagęszczenia konsystencji?

  7. Ile mniej więcej kaszy ugotować by wyszło te 370 g?

    1. Ok 150 g powinno wystarczyc :)

  8. Mi też brownie z kaszy jaglanej bardzo smakowało :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x