Znajdź swój przepis

Budyniowe racuchy z jabłkami

26 sierpnia, 2019

Budyniowe racuchy z jabłkami to wersja z dodatkiem proszku budyniowego i startych jabłek. Przepyszne na śniadanie lub kolację. Prosty przepis do wykonania z kilku składników.

Dodatek proszku budyniowego sprawia, że racuchy są jeszcze delikatniejsze i bardziej chrupiące.

Do środka najlepiej dodać lekko kwaśne jabłka, aby były wyczuwalne i kontrastowały z cukrem pudrem.

Budyniowe racuchy z jabłkami najlepiej podawać zaraz po usmażeniu wtedy jeszcze ciepłe smakują rewelacyjnie ze szklanką mleka.

Idealne do przygotowania w weekendowe poranki lub na kolację.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki i naleśniki.

 racuchy z jabłkami

BUDYNIOWE RACUCHY Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1 duży talerz placuszków

  • 7 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka, ciepłego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 40 g budyniu np. waniliowego, proszek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • szczypta soli
  • 2 jabłka, najlepiej lekko kwaśne

DODATKOWO:

  • olej do smażenia np. rzepakowy
  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

W ciepłym mleku z odrobiną mąki i cukru rozpuszczamy drożdże. Zostawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miseczki razem z proszkiem budyniowym. Dodajemy sól, cukier oraz lekko roztrzepane jajka. Wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży i miksujemy na niskich obrotach, aż masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany. Zakrywamy folią i zostawiamy na około 1 godz. Następnie dodajemy starte na tarce o dużych oczkach jabłka i chwilkę mieszamy. Ponownie zakrywamy folią i zostawiamy na około 30-45 min do wyrośnięcia. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

 racuchy z jabłkami  racuchy z jabłkami  racuchy z jabłkami  racuchy z jabłkami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Racuchy przepyszne😃 Genialny przepis a taki prosty, jedyne co dałam dwa jabłka więcej.

  2. Elzbieta says:

    Wspaniały przepis musiałam zrobić podwójną porcję bo znikały w mgnieniu oka 😋

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x