Bułeczki cynamonowe piekłam nocą i nie mogę pokazać Ci wykonania, ale w przepisie znajdziesz link do strony ze zdjęciami z ich wykonania. Bardzo fajny patent to odrywanie i cudownie wyglądają zaraz po upieczeniu. Przepis okazał się świetny nie tylko ze względu na proste wykonanie, ale były bardzo cynamonowe.
Nadzienie było wyczuwalne, lekko maślane i przede wszystkim bułeczki nie były suche. Oczywiście najlepsze są zaraz po upieczeniu i to najbardziej Ci polecam. Z kubkiem mleka nie ma sobie równych.
TUTAJ znajdziesz moje inne przepisy z cynamonem.
REKLAMA:
BUŁECZKI CYNAMONOWE DO ODRYWANIA – PRZEPIS
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 4 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1 1/2 łyżeczki drożdży suchych
- 1 szklanka mleka, ciepłego
- 1/4 szklanki wody, ciepłej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli, płaskiej
- 57 g masła, roztopionego
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 2 łyżki masła, temp. pokojowa
- 1 łyżeczka cynamonu, czubata
- 1/2 szklanki cukru
SKŁADNIKI NA LUKIER:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka śmietanki kremówki 30% lub mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
DODATKOWO:
- 1 jajko do posmarowania wierzchu
Suche drożdże mieszamy z 1/4 szklanki ciepłej wody i zostawiamy na 15 min. Drożdże powinny lekko ruszyć i zacząć bąbelkować. Mąkę przesiewamy do dużej miski, wykonujemy lekkie wgłębienie i dodajemy wymieszane jajka, cukier, sól, drożdże oraz ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto do połączenia składników i wlewamy roztopione i jeszcze lekko ciepłe masło. Wyrabiamy, aż ciasto będzie lśniące i wchłonie tłuszcz. Wyrobione przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 min, aby odpoczęło. Następnie ponownie wyrabiamy, aż będzie gładkie. Gotowe ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz. do napuszenia. Ciasto po tym czasie powinno być elastyczne.
Stolnicę oprószamy mąkę i wałkujemy ciasto na prostokąt o wym. 30×40 cm. Smarujemy masłem i oprószamy cukrem wymieszanym z cynamonem. Zwijamy od szerszego boku, jak roladę. Przekładamy delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy ciasto pod skosem. Następnie za pomocą ostrych nożyczek wykonujemy nacięcia ( ale nie przekrawamy ciasta do końca ). Nacięcia wykonujemy co 5-6 cm w zależności od tego jak duże mają być drożdżówki. Każdą naciętą część przekładamy raz w jedną raz w drugą stronę ( prawo-lewo, prawo-lewo ), uważając, aby nie przerwać ciasta. TUTAJ zobaczysz jak to dokładnie wygląda na zdjęciach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na ok. 20-30 min. Przed pieczeniem wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką wody. Pieczemy w temp. 190 C przez ok. 20-30 min. do zarumienienia bułeczek. Jeszcze lekko ciepłe bułeczki cynamonowe smarujemy lukrem ( wszystkie składniki mieszamy, aż uzyskamy dosyć gęstą masę ). źródło: pinchofyum.
Rewelacja! Najlepiej smakowały jeszcze cieplutkie! Nawet nie zdążyłam ich polukrować, ale były na tyle słodkie, że nie było takiej potrzeby :) Ja część z bułeczek poprzecinałam do końca, ale nie polecam iść w moje ślady bo więcej nadzienia wycieka na blaszkę…
Boskie, uwielbiam od pierwszego wejrzenia :)
Absolutnie cudowne :)
Czytając o cynamonie, przeniosłam się myślami na Zanzibar – wyspę przypraw. Zobaczyć, skąd bierze się cynamon, wanilia itd. to niezapomnianie przeżycie!
Dla osób, które interesują się kuchnią rzeczywiście to marzenie :)