Znajdź swój przepis

Bułeczki drożdżowe z budyniem

19 października, 2025

Bułeczki drożdżowe z budyniem i kruszonką oraz lukrem. Mięciutkie domowe drożdżówki z budyniem idealne na podwieczorek.

Ciasto drożdżowe jest szybkie i proste w przygotowaniu. Można je wykonać dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce pod przykryciem.

Kolejnego dnia formujemy i nadziewamy bułeczki jak w przepisie. Możemy cieszyć się rano świeżymi drożdżówkami.

Cudowne, mięciutkie bułeczki z dodatkiem słodkiego domowego budyniu oraz chrupiącej kruszonki polanej lukrem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW:

REKLAMA:

CYNAMONKI

BROWNIE NA JOGURCIE GRECKIM

CYNAMONKI DUBAJSKIE

bułeczki z budyniem

BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z BUDYNIEM

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 12 – 14 sztuk

CIASTO DROŻDŻOWE

REKLAMA:
  • 550 g mąki pszennej typ 500
  • 10 g drożdży suchych lub 25 g drożdży świeżych
  • 5 łyżek cukru
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko o temp. pokojowej
  • 1 żółtko o temp. pokojowej
  • 100 g roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki soli

BUDYŃ

  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • 60 g budyniu waniliowego (bez cukru)

KRUSZONKA

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g zimnego masła

LUKIER

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 – 2 łyżki wody

DODATKOWO

  • 1 jajko + 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE:

*1 szklanka ma pojemność 250 ml.

Mąkę przesiewamy do miski i wykonujemy na środku wgłębienie. Wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy suche drożdże lub pokruszone świeże oraz łyżkę cukru. Zostawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia zaczynu drożdżowego. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki, chwilkę mieszamy łyżką lub szpatułką i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gotowe powinno być jednolite i gładkie.

Formujemy w kulę i wkładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką lub folią spożywczą. Zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 1 – 1,5 godziny do wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy budyń. Wlewamy 450 ml mleka do rondelka i podgrzewamy. Żółtka ucieramy razem z cukrem, odrobiną zimnego mleka (ok. 50 ml) i przesianą mąką ziemniaczaną na jasną masę. Cały czas mieszając trzepaczką wlewamy odrobinę gorącego mleka do mieszaniny z żółtek. Następnie dodajemy niewielkim strumieniem mieszaninę do gorącego mleka (cały czas energicznie mieszamy). Gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do ostygnięcia.

Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrabniamy palcami lub malakserem, aż powstanie kruszonka. Odstawiamy na bok lub do lodówki pod przykryciem.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 – 14 kawałków i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Dnem szklanki wykonujemy wgłębienia w każdej bułeczce. Następnie brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka. Wypełniamy budyniem za pomocą łyżki lub wkładamy do woreczka cukierniczego i obcinamy róg. Wierzch bułeczek obsypujemy kruszonką. Przykrywamy ściereczką lub folią i zostawiamy na ok. 15 – 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut lub do zarumienienia wierzchu bułeczek. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

Cukier puder przesiewamy do miseczki i dodajemy sok z cytryny oraz wodę, aż powstanie gęsty i nieco płynny lukier. Za pomocą łyżki oblewamy wierzch bułeczek.

bułeczki z budyniem
bułeczki z budyniem

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij